Μέτρηση μήκους, χρόνου, μάζας και δύναμης (& 4 video)

Μέτρηση μήκους, χρόνου, μάζας και δύναμης στη Φυσική Α? ΓΕΛ

Μέτρηση μήκους (παρουσίαση Power Point & βίντεο )

Μέτρηση χρόνου (παρουσίαση Power Point & βίντεο )

Μέτρηση μάζας (παρουσίαση Power Point & βίντεο )

Μέτρηση δύναμης (παρουσίαση Power Point & βίντεο )

Μέτρηση μήκους, χρόνου, μάζας και δύναμης. (Α΄ Τάξη)

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Χάρακας ή υποδεκάμετρο (ΓΕ.220.0) ή μεζούρα

2. Παχύμετρο ή διαστημόμετρο (ΓΕ.250.0)

3. Μικρόμετρο (ΓΕ.260.0)

4. Σειρά μετάλλων (ΓΕ.110.0)

5. Ένα μικρό κομμάτι σύρμα

6. Χρονόμετρο χειρός ψηφιακό (ΓΕ.151.0) ή χρονόμετρο χειρός αναλογικό (ΓΕ.150.0) ή χρονόμετρο ηλεκτρονικό (ΓΕ.160.0)

7. Μετρονόμος (ΓΕ.180.0)

8. Χρονομετρητής με ηλεκτροκινητήρα (ΓΕ.155.0), χαρτοταινίες (πλάτους έως 18mm και μήκους έως 1m) και καρμπόν (κύκλος ακτίνας 2cm)

9. Σφιγκτήρας τύπου G (ΓΕ.050.0)

10. Ζυγός απλός ή ημιαναλυτικός ή φαρμακευτικός (ΓΕ.120.0)

11. Σειρά σταθμών (ΓΕ.105.0)

12. Ζυγός ηλεκτρονικός (ΓΕ.130.0) ή ζυγός EXPLORER

13. Δυναμόμετρα (ΜΣ.010.Χ)

14. Μάζες (βαράκια) (ΓΕ.100.Χ)

15. Αριθμομηχανή, για τις πράξεις

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Για να μετρήσουμε με το παχύμετρο διαβάζουμε πρώτα τα mm στην μεγάλη κλίμακα και τα δέκατα και εκατοστά του mm στο βερνιέρο (στη μικρή κλίμακα ? κινητό τμήμα). Το βήμα του παχύμετρου είναι 0,02mm (=1/50), που σημαίνει ότι από γραμμή σε γραμμή η απόσταση στην κινητή κλίμακα είναι δύο εκατοστά του mm. Δηλαδή αν κατά τη μέτρηση είμαστε μετά τα 19mm στην μεγάλη κλίμακα των εκατοστών και στη 2η γραμμή δεξιά από το 1 στο βερνιέρο θα μετράμε 19,14mm.
  • Με το παχύμετρο μπορούμε να μετρήσουμε εξωτερικές και εσωτερικές διαμέτρους κυλινδρικών σωμάτων καθώς και βάθος.
  • Πριν μετρήσουμε με το μικρόμετρο ελέγχουμε αν είναι ρυθμισμένο να δείχνει μηδέν, αλλιώς το ρυθμίζουμε με τη βίδα που έχει στο ένα άκρο του.
  • Αν χρησιμοποιούμε το μικρόμετρο 25-50mm την ένδειξη που θα διαβάσουμε θα την προσθέσουμε στα 25mm.
  • Η ακρίβεια των μετρήσεων των μικρόμετρων είναι εκατοστά του mm.
  • Δυναμόμετρα υπάρχουν με διαφορετικές κλίμακες (1Ν, 2Ν, 5Ν, 10Ν, 50Ν), ανάλογα τη δύναμη που θέλουμε να μετρήσουμε.

 

Πειραματική διαδικασία

1. Μήκος: Μετράμε (από πέντε φορές) το ύψος και την διάμετρο ενός κυλίνδρου, από τη σειρά των μετάλλων, διαδοχικά με το χάρακα, το παχύμετρο και το μικρόμετρο. Η πολλαπλότητα των μετρήσεων είναι αναγκαία για να περιορίσουμε τα σφάλματα. Διαπιστώνουμε ότι μεγαλύτερη ακρίβεια έχουν οι μετρήσεις με το μικρόμετρο. Αν λοιπόν θελήσουμε να υπολογίσουμε με ακρίβεια την διάμετρο ενός σύρματος θα προτιμήσουμε την μέτρησή μας να την κάνουμε με το μικρόμετρο.

2. Χρόνος: Πολύ εύκολα και με αρκετή ακρίβεια μετράμε το χρόνο με ένα χρονόμετρο. Το σφάλμα σχετίζεται με τα αντανακλαστικά του χρήστη του χρονομέτρου.

Αν θέλουμε να μετρήσουμε τη χρονική μονάδα ενός μετρονόμου (δηλ. το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο ακραίων θέσεων ? δύο διαδοχικών τακ, όταν το κινητό του στέλεχος βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη θέση) μετράμε με το χρονόμετρο το χρόνο δέκα απλών αιωρήσεων (δέκα διαδοχικών τακ) και διαιρούμε με το δέκα.

Αν θέλουμε να μετρήσουμε τη χρονική μονάδα ενός ηλεκτρικού χρονομετρητή (δηλ. το χρονικό διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών κουκίδων ? τικ) τραβάμε με σταθερό ρυθμό μια χαρτοταινία μήκους περίπου μισού μέτρου και μετράμε το χρόνο που χρειάζεται να βγει από το χρονομετρητή. Διαιρούμε το χρόνο με τον αριθμό των κουκίδων και τη βρίσκουμε. Αν η μπαταρία είναι σε καλή κατάσταση βγαίνει 0,05s ή 1/20 του δευτερολέπτου.

3. Μάζα: Τη μάζα μετράμε με τους ηλεκτρονικούς ζυγούς με προσέγγιση γραμμαρίου, δέκατου του γραμμαρίου ή δεκάκις χιλιοστού του γραμμαρίου ανάλογα με το ζυγό που θα χρησιμοποιήσουμε. Για εφαρμογή μπορούμε να ζυγίσουμε ένα κέρμα 2? (8,5g ή 8,4370g ανάλογα το ζυγό). Αν θέλουμε να βρούμε τη μάζα ενός ελαφρού αντικειμένου, όπως π.χ. ενός συνδετήρα, μπορούμε να ζυγίσουμε πολλούς μαζί (έστω 20) και να διαιρέσουμε με το πλήθος τους.

4. Δύναμη: Τοποθετούμε το σώμα στο γάντζο του δυναμόμετρου και διαβάζουμε την ένδειξη σε Ν. Προσέχουμε μόνο την κλίμακα του δυναμόμετρου, για να χρησιμοποιήσουμε το κατάλληλο. Αν το σώμα είναι πολύ βαρύτερο απ? ότι προορίζεται να ζυγίζει το δυναμόμετρο θα καταστρέψουμε το ελατήριό του και αν είναι πολύ ελαφρύ για την κλίμακά του δεν θα δούμε ένδειξη, ωσάν το σώμα να μην έχει βάρος.

 

 


Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα799
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα1616
Αυτό το μήνα8606
Συνολικά763840

19
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι