Επίδειξη του φαινόμενου της επαγωγής ΙΙ

Επίδειξη του φαινόμενου της επαγωγής με τον παλμογράφο ΙΙ στη Φυσική Β' ΓΕΛ Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης

 

Επίδειξη του φαινόμενου της επαγωγής με τον παλμογράφο

(Β΄ Τάξη Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης)

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Καθοδικός παλμογράφος (ΗΛ.780.Χ)

2. Τροφοδοτικό χαμηλής και υψηλής τάσης (ΗΛ.620.0)

3. Πηνία 300 (ΗΛ.350.0) και 1200 (ΗΛ.352.0) σπειρών

4. Πυρήνας μακρύς (ΗΛ.367.0)

5. Ηλεκτρικός κινητήρας απλός (ΗΛ.400.0)

6. Μαγνήτης ραβδόμορφος (ΜΑ.005.0)

7. Καλώδια σύνδεσης (ΗΛ.170.0) με ρευματολήπτες (ΗΛ.151.0 ή ΗΛ.152.0) ή κροκοδειλάκια απλά (ΗΛ.160.0)

 

 

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

P Στα εργαστήρια των ΓΕΛ υπάρχουν οι παλμογράφοι διπλής δέσμης LUYANG YB43280 OSCILLOSCOPE.

P Οι παλμογράφοι έχουν οθόνη με διαγώνιο 5in=12,7cm, βαθμονομημένη σε διαστήματα ανά 1cm (σαν μιλιμετρέ χαρτί).

P Με τους περιστρεφόμενους διακόπτες VOLTS/DIV και SEC/DIV μετράμε την τάση στον άξονα y ή το χρόνο στον άξονα x αντίστοιχα, πολλαπλασιάζοντας τις υποδιαιρέσεις στην οθόνη με την ένδειξη του αντίστοιχου διακόπτη.

P Με τον διακόπτη DC-AC στη θέση DC παίρνουμε εναλλασσόμενα και συνεχή ρεύματα, ενώ στην AC μόνο εναλλασσόμενα.

P Πριν κάνουμε το πείραμα της επίδειξης του φαινόμενου της επαγωγής θα πρέπει πρώτα να έχουμε δει τα βασικά στοιχεία λειτουργίας του παλμογράφου, όπως αυτά περιγράφονται στο φύλλο εργασίας «γνωριμία με τον παλμογράφο».

 

Πειραματική διαδικασία

1. Ρυθμίζουμε τον παλμογράφο ώστε στην οθόνη να παρατηρούμε μια οριζόντια γραμμή, που να διέρχεται από το μέσον της οθόνης.

2. Συνδέουμε πηνίο 300 σπειρών με το σηματολήπτη του παλμογράφου στο CH1, περιστρέφουμε το VOLTS/DIV στη θέση 0,1V ή 50mV, το SEC/DIV στη θέση 1 ms και μετακινούμε έναν ισχυρό ραβδόμορφο μαγνήτη μέσα ? έξω στο πηνίο παρατηρώντας την απόκλιση πάνω ? κάτω της γραμμής (ένδειξη ότι δημιουργείται επαγωγική τάση). Μεταβάλλοντας την ταχύτητα κίνησης του μαγνήτη και αλλάζοντας τον πόλο που πλησιάζει προς το πηνίο βλέπουμε τις αντίστοιχες διαφοροποιήσεις στις ενδείξεις της οθόνης του παλμογράφου.

3. Συνδέουμε τον εργαστηριακό ηλεκτρικό κινητήρα (με ραβδόμορφο μαγνήτη στο πάνω μέρος του) με το σηματολήπτη του παλμογράφου στο CH1, περιστρέφουμε με το χέρι μας με όσο γίνεται πιο σταθερό ρυθμό και παρατηρούμε την κυματομορφή στην οθόνη, αφού περιστρέψουμε τα VOLTS/DIV και SEC/DIV στις κατάλληλες θέσεις. Ο κινητήρας λειτουργώντας ανάποδα είναι γεννήτρια (αν έχει δύο ημικύκλια για ψύκτρες θα μας δώσει συνεχές μεταβαλλόμενο ρεύμα, ενώ αν έχει δύο ανεξάρτητους κύκλους ?ένα για κάθε πόλο- θα μας δώσει εναλλασσόμενο).

4. Τοποθετούμε δύο πηνία των 300 σπειρών έτσι ώστε να έχουν κοινό άξονα. Συνδέουμε το ένα στο τροφοδοτικό 0?20V/6A και το άλλο με το σηματολήπτη του παλμογράφου στο CH1. Μεταβάλλουμε την τάση στο πρώτο και παρατηρούμε μετατόπιση της γραμμής στην οθόνη του παλμογράφου (για όση ώρα διαρκεί η αυξομείωση της τάσης). Αντικαθιστούμε το πηνίο που συνδέεται με τον παλμογράφο με άλλο 1200 σπειρών και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία. Παρατηρούμε μεγαλύτερη μετατόπιση στην οθόνη του παλμογράφου. Αποσυνδέουμε το πηνίο των 300 σπειρών από τη συνεχή τάση και το συνδέουμε στην εναλλασσόμενη 6,3V/8A. Παρατηρούμε στον παλμογράφο μόνιμη απόκλιση της δέσμης, γιατί τώρα έχουμε συνεχώς μεταβολή στην τιμή του ρεύματος (αμοιβαία επαγωγή). Επαναλαμβάνουμε τα προηγούμενα βήματα τοποθετώντας στα πηνία τον πυρήνα και παρατηρώντας πολλαπλασιασμό των προηγουμένων ενδείξεων λόγω αύξησης της ένταση του μαγνητικού πεδίου.

 

 


Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα832
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα1649
Αυτό το μήνα8639
Συνολικά763873

20
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι