Αισθητοποίηση της έννοιας του κύματος - Εγκάρσια και διαμήκη (& video)

Αισθητοποίηση της έννοιας του κύματος - Εγκάρσια και διαμήκη

Αισθητοποίηση της έννοιας του κύματος (βίντεο )

Αισθητοποίηση της έννοιας του κύματος - Εγκάρσια και διαμήκη

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Νήμα λεπτό (μη εκτατό)

2. Μάζες 50g (ΜΣ.100.2)

3. Βάσεις παραλληλόγραμμες (ΓΕ.010.0)

4. Ράβδοι 80 και 100cm (ΓΕ.030.3 και 4)

5. Σύνδεσμοι απλοί (ΓΕ.020.0)

6. Δακτύλιοι με άγκιστρο (ΓΕ.075.0)

7. Μικροί μεταλλικοί δακτύλιοι 5-7g ο καθένας [από τη συσκευή για τη μελέτη της κεντρομόλου δύναμης (ΜΣ.110.0)] και συνδετήρες

8. Αεροστάθμη (ΜΡ.035.0)

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Στερεώνουμε πάνω σε δύο βάσεις τις δύο ράβδους των 80cm.

2. Στο πάνω μέρος των ράβδων τοποθετούμε δύο απλούς συνδέσμους.

3. Στην ράβδο 1m περνάμε 10-15 δακτυλίους με άγκιστρο και τους στερεώνουμε σε ίσες μεταξύ τους αποστάσεις.

4. Στερεώνουμε τη ράβδο στους δύο συνδέσμους, ώστε να είναι οριζόντια (ελέγχουμε με το αλφάδι) και οι κατακόρυφες ράβδοι να απέχουν μεταξύ τους πάνω από 70cm.

5. Δένουμε από τα άγκιστρα των δακτυλίων από ένα εκκρεμές στο καθένα. Τα εκκρεμή έχουν όλα το ίδιο μήκος (50-60cm). Το κάθε εκκρεμές σχηματίζεται με νήμα και μάζα 50g.

6. Συνδέουμε ανά δύο τα νήματα των διαδοχικών εκκρεμών με ένα άλλο νήμα μήκους περίπου το διπλάσιο της μεταξύ τους απόστασης, που το δένουμε σε κάποιο σημείο αρκετά πάνω από το μέσο του μήκους των νημάτων. Στο μέσο του νήματος αυτού με συνδετήρα κρεμάμε ένα μικρό μεταλλικό δακτύλιο.

7. Απομακρύνουμε από τη θέση ισορροπίας του το πρώτο εκκρεμές κάθετα προς το επίπεδο των νημάτων (τόσο όσο μας επιτρέπει το νήμα που το συνδέει με το δεύτερο, ώστε να μην κουνηθεί το δεύτερο από τη θέση του) και το αφήνουμε ελεύθερο. Παρατηρούμε ότι η κίνηση μεταδίδεται στο δεύτερο, μετά στο τρίτο, κ.ο.κ. με πεπερασμένη ταχύτητα. Έχουμε δηλαδή διάδοση της κίνησης (μεταφορά ενέργειας και ορμής) και όχι ύλης. Δημιουργήσαμε έτσι ένα εγκάρσιο κύμα.

8. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία του βήματος 7 εκτρέποντας το πρώτο εκκρεμές παράλληλα με το επίπεδο των νημάτων τόσο, ώστε να μην συγκρουσθεί με το δεύτερο. Δημιουργούμε έτσι ένα διάμηκες κύμα.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Παρατηρούμε τη δημιουργία των κυμάτων για όσο χρόνο χρειάζεται το κύμα να μεταδοθεί από το ένα ως το άλλο άκρο των εκκρεμών και όχι μετά γιατί αρχίζουν να δημιουργούνται στάσιμα κύματα.

 


Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα140
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα957
Αυτό το μήνα7947
Συνολικά763181

21
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι