Παρατήρηση μονοκύτταρων ευκαρυωτικών μικροοργανισμών

Παρατήρηση μονοκύτταρων ευκαρυωτικών μικροοργανισμών στη Βιολογία Α? Τάξης

Παρατήρηση μονοκύτταρων ευκαρυωτικών μικροοργανισμών

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Οπτικό μικροσκόπιο (ΒΙ.005.Χ)

2. Αντικειμενοφόρες πλάκες (ΒΙ.020.Χ)

3. Καλυπτρίδες (ΒΙ.021.0)

4. Σταγονόμετρα (απλά πουάρ) (ΧΗ.260.0)

5. Ποτήρια ζέσης των 600mL (ΧΗ.300.8)

6. Υδροβολέας πλαστικός (ΧΗ.250.0)

7. Απιονισμένο νερό

8. Βρασμένα φασόλια - Άχυρα ή ξερά χόρτα - Νερό από ανθοδοχείο, που τα λουλούδια είχαν μείνει για αρκετές μέρες μέσα - Νερό από πιάτο γλάστρας (που έχει στραγγίσει μετά το πότισμα)

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

P Δεν είναι απαραίτητο να βάλουμε καλυπτρίδες στα παρασκευάσματά μας, εκτός και αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τον βυθιζόμενο φακό.

P Αντί για νερό από ανθοδοχείο με λουλούδια θα μπορούσαμε να πάρουμε από λιμνάζοντα νερά (π.χ. βάλτου).

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Σε 4 ποτήρια ζέσης βάζουμε:

α. Βρασμένα φασόλια και απιονισμένο νερό και τα αφήνουμε για μια εβδομάδα σε μέρος με φως και αέρα.

β. άχυρα ή ξερά χόρτα και απιονισμένο νερό και τα αφήνουμε για μια εβδομάδα σε μέρος με φως και αέρα.

γ. νερό από ανθοδοχείο, που τα λουλούδια είχαν μείνει για αρκετές μέρες μέσα.

δ. νερό από πιάτο γλάστρας (που έχει στραγγίσει).

2. Με σταγονόμετρο παίρνουμε από τον πυθμένα των 4 δοχείων από μια σταγόνα νερό και κάνουμε έτσι τέσσερα παρασκευάσματα, τα οποία παρατηρούμε.

Συγκρίνουμε τις παρατηρήσεις μας με τις εικόνες των μικροοργανισμών που επισυνάπτουμε.

 

 


Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα37
Χθές138
Αυτή την εβδομάδα37
Αυτό το μήνα1467
Συνολικά311600

2
Online Επισκέπτες

Δευτέρα, 10 Δεκέμβριος 2018