Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις (& 4 video)

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις στη Φυσική Γ? Τάξης

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις (παρουσίαση Power Point)

Ηλεκτροστατικές αλληλεπιδράσεις

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Βάση παραλληλόγραμμη (ΓΕ.010.0)

2. Σύνδεσμος απλός (ΓΕ.020.0)

3. Ράβδοι μεταλλικές (ΓΕ.030.Χ)

4. Ηλεκτρικό εκκρεμές (ΗΛ.045.0)

5. Ηλεκτροσκόπιο (ΗΛ.070.0)

6. Ηλεκτροστατικός κύλινδρος (ΗΛ. 025.0)

7. Πλαστικός χάρακας

8. Κομμάτι πλαστικής επιφάνειας (π.χ. σακούλα) ή μάλλινου υφάσματος

9. Κομματάκια από φελιζόλ ή χαρτομάντιλο

10. Πλαστικές ταινίες (π.χ. από διαφάνεια)

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Πλησιάζουμε μια αφόρτιστη πλαστική ταινία στο ηλεκτρικό εκκρεμές και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Τρίβουμε την πλαστική ταινία ανάμεσα στις σελίδες ενός βιβλίου (φόρτιση με τριβή), την πλησιάζουμε διαδοχικά στο ηλεκτρικό εκκρεμές και σε κομματάκια φελιζόλ και παρατηρούμε ότι έλκονται.

2. Πλησιάζουμε δύο αφόρτιστες πλαστικές ταινίες την μία στην άλλη και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Τρίβουμε τις πλαστικές ταινίες στις σελίδες ενός βιβλίου, τις πλησιάζουμε μεταξύ τους και παρατηρούμε ότι απωθούνται (ομώνυμα φορτισμένα σώματα).

3. Ακουμπάμε μια αφόρτιστη πλαστική ταινία στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου και δεν παρατηρούμε καμιά αλληλεπίδραση. Φορτίζουμε με τριβή την ταινία, την ακουμπάμε πάλι στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου (ηλέκτριση με επαφή) και παρατηρούμε τα φύλλα του να ανοίγουν (απωθούνται).

4. Φορτίζουμε το ένα άκρο πλαστικού χάρακα με τριβή, το ακουμπάμε στο ηλεκτροσκόπιο και τα φύλλα του ανοίγουν. Εκφορτίζουμε το ηλεκτροσκόπιο ακουμπώντας το χέρι μας στο δίσκο του (γείωση). Ακουμπάμε το άλλο άκρο του χάρακα στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου και παρατηρούμε ότι τα φύλλα του δεν αποκλίνουν, γιατί ο χάρακας είναι μονωτής και δεν γίνεται μετακίνηση φορτίων στο εσωτερικό του.

5. Τρίβουμε το ένα άκρο μεταλλικού κυλίνδρου με πλαστική επιφάνεια για να φορτιστεί, το ακουμπάμε στο ηλεκτροσκόπιο και τα φύλλα του ανοίγουν. Ακουμπάμε το χέρι μας στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου και το εκφορτίζουμε. Ακουμπάμε το άλλο άκρο του μεταλλικού κυλίνδρου στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου και παρατηρούμε ότι τα φύλλα του αποκλίνουν γιατί ο μεταλλικός κύλινδρος είναι αγωγός και γίνεται διάχυση φορτίων στο εσωτερικό του.

6. Τοποθετούμε πάνω στο δίσκο του ηλεκτροσκοπίου τον αφόρτιστο μεταλλικό κύλινδρο. Πλησιάζουμε στον κύλινδρο την φορτισμένη άκρη ενός πλαστικού χάρακα και παρατηρούμε τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου να αποκλίνουν, γιατί κύλινδρος και ηλεκτροσκόπιο φορτίστηκαν με επαγωγή. Απομακρύνουμε πρώτα το κύλινδρο και μετά τον χάρακα και παρατηρούμε τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου να μένουν ανοικτά (φόρτιση με επαγωγή). Αν φέρουμε σε επαφή τον κύλινδρο με τον δίσκο του ηλεκτροσκοπίου θα παρατηρήσουμε ότι τα φύλλα του ηλεκτροσκοπίου κλείνουν, γιατί κύλινδρος και ηλεκτροσκόπιο φορτίστηκαν με ετερώνυμα φορτία.

7. Φορτίζω με τριβή ένα φουσκωμένο μπαλόνι (κατά προτίμηση μακρόστενο) και το πλησιάζω στον τοίχο. Παρατηρώ ότι παραμένει ?κολλημένο? στον τοίχο για αρκετή ώρα γιατί οι ελκτικές δυνάμεις είναι ικανές να δημιουργήσουν αντίδραση από τον τοίχο τέτοια ώστε ΣF=0 (τέτοια κάθετη αντίδραση που η στατική τριβή να εξισορροπεί το βάρος του).

 


 

Βίντεο για την φόρτιση με τριβή:

Βίντεο για την ηλέκτριση με επαφή:

Βίντεο για μονωτές και αγωγούς:

Βίντεο για την φόρτιση με επαγωγή:

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα523
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα1340
Αυτό το μήνα8330
Συνολικά763564

18
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι