Επιμορφωτική συνάντηση στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας από τον Στέφανο Τσιαπάλα - Υπεύθυνο ΕΚΦΕ Τρικάλων

Το ΕΚΦΕ Καρδίτσας διοργάνωσε επιμορφωτική συνάντηση, για εκπαιδευτικούς Πληροφορικής, Φυσικούς, Ηλεκτρολόγους και όποιον άλλον παρεμφερούς ειδικότητας ήθελε να εμβαθύνει στη σχέση εννοιών της Φυσικής με την Επιστήμη Υπολογιστών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας την Πέμπτη 10Μαΐου 2018 και ώρα 18:00-22:30.

 

Τα θέματα που αναπτύχθηκαν ως αντικείμενα που άμεσα εμπλέκουν τις αρχές της Φυσικής και της Ηλεκτρονικής στην Πληροφορική (Φυσικά μεγέθη, μετρήσεις σε σχέση με Η/Υ Hardware, Τηλεπικοινωνίες κλπ) εήταν τα εξής:

1. Βασικές έννοιες Ηλεκτρισμού (Τάση, Ρεύμα, Αντίσταση..)

Εργαστηριακή άσκηση: Εξοικείωση μετρήσεων με ψηφιακό πολύμετρο, παλμογράφο και πηγές τάσεων DC.

Μετρήσεις: Μέτρηση τάσεων, ρευμάτων και αντιστάσεων σε βασικό ωμικό κύκλωμα με DCπηγή 5-9 V (μπαταρία ή τροφοδοτικό) και αντίσταση 1-10 KΩ, και με απλό ηλεκτρικό λαμπάκι. 

(Σκοπός: Η εξοικείωση με φυσικά μεγέθη τάσης, ρεύματος, αντιστάσεων και οργάνων μετρήσεως για ενδεχόμενες μετρήσεις σε συσκευές PC, fax, εκτυπωτές κλπ. Παράδειγμα μετρήσεων σε καλώδια UTP)

2. Βασικές έννοιες ανόρθωσης εναλλασσόμενου (AC) ρεύματος σε συνεχές DC

Εργαστηριακή άσκηση: Αναφορά σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα και φυσικά μεγέθη στην ανόρθωση (Βαθμίδες ανόρθωσης, εξομάλυνσης, συντελεστής απόδοσης). Μετρήσεις: στο τροφοδοτικό του Η/Υ.

(Σκοπός: Η εξοικείωση με λειτουργίες στο εναλλασσόμενο ACρεύμα που εκτελούνται στο τροφοδοτικό του PCκαθώς και επίγνωση σχετικών μεγεθών σε περιοχές τιμών mA, Volt, Wattκλπ που λειτουργούν τα τροφοδοτικά των Η/Υ)

3. Ψηφιακοί παλμοί: ( Αναφορά για Τρανζίστορ, FET, CMOS τεχνολογία- Λειτουργίες ενίσχυσης και ψηφιακή λειτουργία ΟΝ -OFF) για εφαρμογές σε 

α) Γρήγορες μνήμες (SRAM,DDRAM, EEPROM)

β) Κυκλώματα Καταχωρητών (CPU Registers)

γ) Δίαυλοι επικοινωνίας (Ηλεκτρικοί παλμοί, χρονισμός κλπ.

Μετρήσεις: Απεικόνιση από Γεννήτρια συχνοτήτων των ψηφιακών παλμών, μετρήσεις πλάτους τάσης, συχνότητας Hz.

(Σκοπός: Η εξοικείωση με τα είδη των ηλεκτρικών παλμών στις ψηφιακές επικοινωνίες μεταξύ Η/Υ)

4. Τηλεπικοινωνίες (καλωδιακές ηλεκτρικές,οπτικές, ασύρματες Radio, ασύρματες Οπτικές) (Περιγραφή ιδιοτήτων των Ηλεκτρομαγνητικών πεδίων και των υψίσυχνων τάσεων- Διαμορφώσεις , αποδιαμορφώσεις από πλευράς μεταβολών σε φυσικό μέγεθος ηλεκτρικής τάσης ή Ηλεκτρομαγνητικού πεδίου)

Εργαστηριακή άσκηση: Επίδειξη μετάδοσης δεδομένων από Η/Υ σε Η/Υ με ακτίνας Laser. Απεικόνιση λαμβανόμενων σημάτων σε παλμογράφο. Επίδειξη επικοινωνίας Η/Υ με Η/Υ με οπτική ίνα (EthernettoOptical)

(Σκοπός: Η εξοικείωση με φυσικά μεγέθη στο ρόλο τους στις radioκαι οπτικές ασύρματες μεταδόσεις όπως επίσης και σε καλώδια οπτικών ινών).

 

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου, που στάλθηκε στα ΜΜΕ Καρδίτσας και Τρικάλων

 

 

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα1393
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα2210
Αυτό το μήνα9200
Συνολικά764434

17
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024