Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδο (& 2 video)

Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδο (Γ? Τάξη ? Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση)

Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδοίντεο )

Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδο με τη χρήση του κεκλιμένου επιπέδου πολλαπλών χρήσεων και των φωτοπυλών ίντεο )

Προσδιορισμός της ροπής αδράνειας κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδο (Γ? Τάξη ? Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση)

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

 1. Κεκλιμένο επίπεδο (Μπορεί να είναι ένα ράφι από τα ντουλάπια των Εργαστηρίων Φ.Ε. ή η επιφάνεια από ένα θρανίο. Συνιστάται να κολληθεί χαρτοταινία στη διαδρομή του κυλίνδρου για να αποφευχθεί η ολίσθησή του. Οι σανίδες μήκους 2m, που προτείνονται από τον Εργαστηριακό Οδηγό δεν είναι και τόσο πρακτικές στη χρήση πάνω στους πάγκους εργασίας και επιπλέον θέλουν ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή του υλικού για να μην καμπυλώνονται.)
 2. Κύλινδρος (Αν είναι συμπαγής μεταλλικός να τυλίγεται με χαρτοταινία. Αποφεύγεται έτσι η ολίσθηση και επιτυγχάνονται καλύτερες μετρήσεις.)
 3. Ζυγός ηλεκτρονικός (ΓΕ.130.0), για τη μάζα του κυλίνδρου
 4. Χρονόμετρο ηλεκτρονικό (ΓΕ.160.0) ή χρονόμετρο ψηφιακό (ΓΕ.151.0) ή χρονόμετρο κινητού τηλεφώνου (με ακρίβεια 1/10s)
 5. Στηρίγματα κεκλιμένου επιπέδου, για αλλαγή της κλίσης του (Να μην έχουν μεγάλο πάχος για να αποφεύγονται οι μεγάλες κλίσεις.)
 6. Εμπόδια για το τέλος της διαδρομής (Μπορεί να είναι παραλληλεπίπεδα κομμάτια ξύλου)
 7. Δύο σφιγκτήρες τύπου G (ΓΕ.050.0), για στερέωση των εμποδίων στο κάτω άκρο του κεκλιμένου επιπέδου
 8. Παχύμετρο (ΓΕ.260.0) ή νήμα, για τη μέτρηση της ακτίνας του κυλίνδρου
 9. Μεζούρα ή μετροταινία (ΓΕ.240.0), για τη μέτρηση των αποστάσεων
 10. Χάρακας (ΓΕ.220.0) και μιλιμετρέ χαρτί, για τη γραφική παράσταση
 11. Αριθμομηχανή, για τις πράξεις και μολύβι
 12. Χαρτοταινία

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

- Πρώτα τυλίγουμε τον κύλινδρο με την χαρτοταινία και μετά μετράμε την μάζα και την ακτίνα του.

- Χαράζουμε στο επάνω μέρος του κεκλιμένου επιπέδου με το μολύβι μια γραμμή που είναι η αφετηρία. Φροντίζουμε το κέντρο του κυλίνδρου να βρίσκεται στην κατακόρυφο πάνω από τη γραμμή αυτή, όταν τον αφήνουμε να κυλήσει.

- Χαράζουμε στο κάτω μέρος του κεκλιμένου επιπέδου με το μολύβι μια γραμμή που είναι το τέλος της κίνησης. Φροντίζουμε το κέντρο του κυλίνδρου να βρίσκεται στην κατακόρυφο πάνω από τη γραμμή αυτή.

- Το ύψος του κεκλιμένου επιπέδου το μετράμε αν από την απόσταση της γραμμής στο πάνω μέρος του (αφετηρία) μέχρι την επιφάνεια του πάγκου εργασίας, αφαιρέσουμε την απόσταση της γραμμής στο κάνω μέρος του (τέλος της κίνησης) μέχρι την επιφάνεια του πάγκου εργασίας.

- Κάνουμε μερικές δοκιμές πριν να αρχίσουμε τις μετρήσεις, ώστε ο κύλινδρος να κυλά πάνω στην χαρτοταινία (όχι λοξά) και για να πετύχουμε τον καλύτερο δυνατό συγχρονισμό ως ομάδα στη μέτρηση του χρόνου.

Πειραματική διαδικασία

Προσδιορισμός του Ι κυλίνδρου που κυλίεται σε πλάγιο επίπεδο

 


Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα261
Χθές252
Αυτή την εβδομάδα2083
Αυτό το μήνα1441
Συνολικά539429

6
Online Επισκέπτες

Κυριακή, 05 Δεκέμβριος 2021