Μικροσκοπική παρατήρηση μονοκύτταρων ευκαρυωτικών οργανισμών

Μικροσκοπική παρατήρηση μονοκύτταρων ευκαρυωτικών οργανισμών στη Βιολογία Α? Τάξης

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ: Τα βλεφαριδιφόρα πρωτόζωα είναι μονοκύτταροι ευκαρυωτικοί μικροοργανισμοί,τα πιο πολύπλοκα απλά κύτταρα του πλανήτη μας. Οι πολυάριθμες βλεφαρίδες τους εξυπηρετούν την κίνηση και την πρόσληψη της τροφής τους.

Η πρόσληψη της τροφής τους γίνεται από μία ορισμένη περιοχή ,το κυτταρόστομα , και όχι από οποιοδήποτε μέρος του σώματός του. Τα βλεφαριδοφόρα τρέφονται κυρίως με βακτήρια τα οποία οδηγούνται στο κυτταρόστομα εξ αιτίας της περιστροφικής κίνησης που προκαλούν στο νερό οι βλεφαρίδες του κυτταροστόματος. Από το κυτταρόστομα η τροφή περνάει στα πεπτικά κενοτόπια(ας πούμε το στομάχι τους) με τη διαδικασία της φαγοκύττωσης. Στα πεπτικά κενοτόπια γίνεται η πέψη της τροφής και στη συνέχεια τα θρεπτικά συστατικά διαχέονται στο κυτταρόπλασμα. Τα άπεπτα συστατικά αποβάλλονται από τα βλεφαριδοφόρα, πάντοτε από το ίδιο μέρος, την κυτταροπηγή με την πορεία της εξωκύττωσης. Αν το κυτταρόστομα είναι το στόμα του βλεφαριδοφόρου , η κυτταροπηγή είναι ο πρωκτός του.

Τα βλεφαριδοφόρα φέρουν υποτυπώδες απεκκριτικό σύστημα, το οποίο εξυπηρετείται με τα σφιγμώδη κενοτόπια που δουλεύουν σαν αντλία και αποβάλλουν με ενεργητικό τρόπο το παραπανήσιο νερό.

Τα βλεφαριδοφόρα που θα παρατηρήσουμε αναπαράγονται και μονογονικά και αμφιγονικά. Στην αναπαραγωγή τους συμμετέχουν δύο πυρήνες , ένας μακροπυρήνας και ένας μικροπυρήνας.

 

 

 

ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΒΛΕΦΑΡΙΔΟΦΟΡΩΝ

Τα βλεφαριδοφόρα φυλάσσονται σε κατάλληλα θρεπτικά υλικά για 20 περίπου ημέρες στη θερμοκρασία του δωματίου. Το δοκιμαστικό σωληνάριο με την καλλιέργεια πωματίζεται μόνο με βαμβάκι, κατά προτίμηση υδρόφοβο, και ΟΧΙ ΜΕ ΦΕΛΛΟ.

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΥΛΙΚΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ.

 

Όργανα και υλικά

Λύχνος Bumsen-τρίποδο-πλέγμα αμιάντου ή θερμαντική εστία

Στήριγμα με 14 δοκιμαστικούς σωλήνες

Aριθμημένο σιφώνιο των 10ml

Proteose-peptone ( υπάρχει στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας)

D-glucose (Υπάρχει στο ΕΚΦΕ Καρδίτσας και σε όλα τα Λύκεια του Ν. Καρδίτσας)

Απιονισμένο νερό από τα Super Markets

Μία κατσαρόλα

 

Εκτέλεση.

  • Σε κωνική φιάλη των 250 ml εισάγουμε 2g πρωτεόζη-πεπτόνη (proteose-peptone) , 0,5g D-Glucose και 100ml απιονισμένο νερό και τα αναδεύουμε.
  • Θερμαίνουμε προσεκτικά το μίγμα σε λύχνο ή εστία με ταυτόχρονη ανάδευση κατά διαστήματα, μέχρις ότου το μίγμα μας πάρει ένα διαυγές κίτρινο χρώμα.
  • Μοιράζουμε το υλικό σε 14 πεντακάθαρους δοκ. σωλήνες ( κάθε δοκ. σωλήνας θα περιέχει 7ml από το υλικό καλλιέργειας.
  • Πωματίζουμε τους σωλήνες με βαμβάκι , τους τοποθετούμε σε στήριγμα δοκ. σωλήνων και στη συνέχεια , μαζί με το στήριγμα των δοκ. σωλήνων,τους βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει και τους αφήνουμε εκεί για μισή ώρα. Η στάθμη του νερού της κατσαρόλας θα καλύπτει το 40% του ύψους του δοκ. σωλήνα.
  • Αφήνουμε τους δοκ. σωλήνες με το υλικό καλλιέργειας να κρυώσουν.

 

Εμβολιασμός των δοκ. σωλήνων με το υλικό καλλιέργειας

Το ΕΚΦΕ Καρδίτσας διαθέτει καλλιέργεια βλεφαριδοφόρων του γένους Tetrahymena pyriformis.

Από αυτές τις καλλιέργειες εμβολιάζουμε τους δοκιμαστικούς σωλήνες με τα θρεπτικά υλικά που παρασκευάσαμε ως ακολούθως .

  • Ανάβουμε το λύχνο Bunsen
  • Ανοίγουμε το δοκ. σωλήνα που περιέχει τα βλεφαριδοφόρα, περνάμε το πάνω μέρος του από την φλόγα και με ένα αποστειρωμένο ή πολύ καθαρό σιφώνι παίρνουμε 1ml από την καλλιέργεια.
  • Περνάμε πάλι το σωλήνα από τη φλόγα και στην συνέχεια τον πωματίζουμε.
  • Εν τω μεταξύ ένας συνάδελφός μας έχει ανοίξει το δοκ. σωλήνα με το θρεπτικό υλικό που παρασκευάσαμε , τον έχει περάσει από τη φλόγα και στη συνέχεια εισάγεται σ΄αυτόν η ποσότητα του 1ml από την καλλιέργεια.
  • Τέλος αφού περάσει ο Δοκ. σωλήνας ξανά από τη φλόγα πωματίζεται και παραμένει στη θερμοκρασία του δωματίου για 4 περίπου ημέρες .

Παρατήρηση των Βλεφαριδοφόρων.

  • Με ένα πλαστικό σιφώνι στάζουμε σε αντικειμενοφόρο πλάκα μία σταγόνα από το καλλιέργημα.
  • Καλύπτουμε τη σταγόνα με μία καλυπτρίδα
  • Παρατηρούμε το παρασκεύασμα αρχικά στη μεγέθυνση Χ100, ύστερα στη Χ400.

Σημείωση: Τα βλεφαριδοφόρα θα νεκρωθούν όταν η σταγόνα του παρασκευάσματος στεγνώσει.

 

 

 


Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc)

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα1129
Χθές829
Αυτή την εβδομάδα2946
Αυτό το μήνα7414
Συνολικά774484

13
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 18 Απρίλιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι