Ηλιακός φούρνος

Ηλιακός φούρνος στη Φυσική Γ? Τάξης

 

ΗΛΙΑΚΟΣ ΦΟΥΡΝΟΣ

 

ΣΤΟΧΟΣ:

Να παρατηρηθούν οι μετατροπές ενέργειας από μία μορφή σε άλλη.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ:

Ηλιακή ? Θερμική ενέργεια

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ / ΣΥΣΚΕΥΕΣ:

Ένα κουτί πίτσας

Μαύρο χαρτόνι

Αλουμινόχαρτο

Διαφανές πλαστικό

Μη τοξική κόλλα

Κολλητική ταινία

Ένα ξύλινο υποστήριγμα

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ / ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Σχεδιάστε ένα περιθώριο περίπου 3 cm στις τέσσερις πλευρές της επάνω όψης του κουτιού. Κόψτε κατά μήκος των τριών πλευρών, αφήνοντας την πίσω πλευρά χωρίς να την πειράξετε (Σχήμα 1).

2. Διπλώστε προσεκτικά κατά μήκος της γραμμής της τέταρτης πλευράς (Σχήμα 2), ώστε να σχηματιστεί ένα πτερύγιο. Με ένα κομμάτι από αλουμινόχαρτο, καλύψτε το εσωτερικό του πτερυγίου. Κολλήστε το, αφού πρώτα ισιώσετε τελείως το αλουμινόχαρτο.

3. Κόψτε ένα κομμάτι πλαστικού έτσι, ώστε να εφαρμόζει στο άνοιγμα που δημιουργήσαμε κόβοντας το πτερύγιο. Το πλαστικό πρέπει να κοπεί λίγο μεγαλύτερο από το άνοιγμα, για να μπορεί να στερεωθεί με κολλητική ταινία στο μέσα μέρος του ανοίγματος. Βεβαιωθείτε ότι το πλαστικό έχει εφαρμόσει καλά και ότι ο αέρας δεν μπορεί να βγει από το εσωτερικό του κουτιού.

4. Καλύψτε το εσωτερικό του κουτιού με ένα κομμάτι από αλουμινόχαρτο, το οποίο θα κολλήσετε προσεκτικά. Στη συνέχεια, καλύψτε το αλουμινόχαρτο με μαύρο χαρτόνι, το οποίο θα στερεώσετε με κολλητική ταινία (Σχήμα 3).

5. Κλείστε το καπάκι (παράθυρο) του κουτιού και στερεώστε κατάλληλα το πτερύγιο με το ξύλινο υποστήριγμα. Στρέψτε το προς τον ήλιο και προσαρμόστε το έτσι, ώστε να ανακλά τη μέγιστη ακτινοβολία.

Παρατήρηση: Ο φούρνος που κατασκευάσαμε μπορεί να φτάσει στη θερμοκρασία των 275?C. Η θερμοκρασία αυτή είναι αρκετή για να μαγειρέψετε. Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί να προθερμάνετε το φούρνο για περίπου μισή ώρα και να ψήσετε το φαγητό για διπλάσιο χρόνο από ό,τι συνήθως.

Περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για ηλιακούς φούρνους μπορεί κανείς να βρει στην ηλεκτρονική διεύθυνση του 9ου Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου:

http://9dim-rethymn.reth.sch.gr/contents_gr/scilab/2nd_sci.fair_.htm

 

 

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα375
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα1192
Αυτό το μήνα8182
Συνολικά763416

15
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι