Ατμοκίνητο γαιτανάκι

Ατμοκίνητο γαιτανάκι στη Φυσική Γ? Τάξης

 

ΑΤΜΟΚΙΝΗΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ

 

ΣΤΟΧΟΣ:

Να παρατηρηθεί η μετατροπή της θερμικής σε κινητική ενέργεια.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ:

Θερμική ? Κινητική ενέργεια

 

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΟΡΓΑΝΑ / ΣΥΣΚΕΥΕΣ:

 

Μία φιάλη

ή

Ένα στήριγμα μαγνητών που αποτελείται από:

Ένα κέρμα

 

μία ακίδα στερεωμένη σε μονωτικό στύλο

Δύο φελλούς

 

μία βάση, που συγκρατεί το στύλο κατακόρυφο

Μία βελόνα

 

και μία υποδοχή μαγνητών, που μπορεί να

Δύο πιρούνια

 

περιστρέφεται ελεύθερα πάνω στην ακίδα

Λίγο σύρμα

 

 

Λίγο βαμβάκι

 

 

Οινόπνευμα

 

 

Μία σύριγγα με βελόνα

 

 

 

ή

Ένας εργαστηριακός ατμοστρόβιλος του Ήρωνα

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ:

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ / ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

1. Χρειαζόμαστε τα δύο άδεια κελύφη των αβγών με μια τρύπα στη μια τους άκρη. Θα τρυπήσουμε τα αβγά με τη βελόνα της σύριγγας και μετά χωρίς τη βελόνα θα αφαιρέσουμε το περιεχόμενό τους από την τρύπα που ανοίξαμε.

2. Κατασκευάστε από σύρμα δύο μικρά καλαθάκια για τα καύσιμα και κρεμάστε τα από τα αβγά με δύο δακτυλίους, που ενώνονται μεταξύ τους με θηλιά. Στερεώστε αυτές τις θηλιές με σύρμα στις λαβές δύο πιρουνιών.

3. Σπρώξτε τον ένα φελλό στο στόμιο της φιάλης, ώστε να βυθιστεί μέχρι το χείλος της. Τοποθετείστε στο φελλό ένα κέρμα. Στο κέντρο ακριβώς ενός άλλου φελλού περάστε μια βελόνα. Καρφώστε και τα δυο πιρούνια σ? αυτό το φελλό. Χρησιμοποιήστε κατά προτίμηση πιρούνια από αλουμίνιο, για να μην είναι πολύ βαριά. Τα πιρούνια με το φελλό πρέπει να σχηματίζουν τέτοια γωνία, ώστε το όλο σύστημα να ισορροπεί, καθώς η βελόνα θα στέκει κατακόρυφη επάνω στο κέρμα και ο φελλός με τα πιρούνια θα μπορούν ελεύθερα να περιστρέφονται εύκολα.

4. Γεμίστε κάθε αβγό κατά το εν τρίτο με νερό. Μέσα σε κάθε καλαθάκι που κρέμεται κάτω από κάθε αβγό, τοποθετείστε βαμβάκι βουτηγμένο στο οινόπνευμα κι ανάψτε το. Όταν το νερό αρχίζει να βράζει, ένα κύμα ατμού εκτινάσσεται από κάθε αβγό και το γαϊτανάκι αρχίζει να περιστρέφεται.

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα1245
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα2062
Αυτό το μήνα9052
Συνολικά764286

28
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι