Συστηματική παρατήρηση των φαινόμενων ? Διάκριση φυσικών και χημικών φαινόμενων

Συστηματική παρατήρηση των φαινόμενων ? Διάκριση φυσικών και χημικών φαινόμενων στη Χημεία Β? Τάξης

 

Συστηματική παρατήρηση των φαινόμενων

Διάκριση φυσικών και χημικών φαινόμενων

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Δοκιμαστικοί σωλήνες (ΧΗ.280.6)

2. Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων (ΧΗ.080.0)

3. Λαβίδα δοκιμαστικών σωλήνων ξύλινη (ΧΗ.020.0)

4. Ζυγός ηλεκτρονικός (ΓΕ.130.0)

5. Υδροβολέας πλαστικός (ΧΗ.250.0)

6. Απιονισμένο νερό

7. Μικρή υάλινη πλάκα

8. Αναπτήρας

9. Καλαμάκια (μιας χρήσεως)

10. Κερί ? Τσάι ? Ασβεστόνερο ? Ζάχαρη ? Κιμωλία - Άμυλο (π.χ. κορν φλάουρ) - βάμμα ιωδίου - Λεμόνι

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Σχεδιάζουμε και ζυγίζουμε ένα κερί που έχουμε τοποθετήσει σε μια βάση. Ανάβουμε το κερί, για 15min, και ενώ καίει πλησιάζουμε μια γυάλινη πλάκα στη φλόγα του και παρατηρούμε ότι μαυρίζει. Σβήνουμε το κερί, το σχεδιάζουμε και το ζυγίζουμε ξανά.

2. Παρατηρούμε τις μεταβολές στο βάρος του, στο σχήμα του και επισημαίνουμε ποια φυσικά (λιώσιμο κεριού, θέρμανση γυαλιού) και ποια χημικά (καύση κεριού, καύση φυτιλιού, μαύρισμα γυαλιού) φαινόμενα συμβαίνουν.

3. Σε δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε 3mL νερό, λίγο άμυλο (π.χ. κορν φλάουρ) και ανακινούμε. Προσθέτουμε 2 σταγόνες βάμμα ιωδίου και ανακινούμε πάλι. Το λευκό διάλυμα αμύλου στο νερό χρωματίζεται μπλε (χημικό φαινόμενο ? ανίχνευση αμύλου).

4. Σε δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε λίγο ζάχαρη και την καίμε στο καμινέτο. Λιώνει και παρασκευάζεται καφέ καραμέλα (χημικό φαινόμενο).

5. Σε δοκιμαστικό σωλήνα βάζουμε 5mL νερό με τριμμένη κιμωλία και ανακινούμε. Αφήνουμε για 15min να ηρεμήσει και παρατηρούμε την κιμωλία να καθιζάνει και να διαχωρίζεται από το νερό (φυσικό φαινόμενο).

6. Σε μικρό ποτήρι βρασμού βάζουμε λίγο πυκνό εκχύλισμα από τσάι. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες λεμονιού και το χρώμα του γίνεται πιο ξανθό (χημικό φαινόμενο).

7. Σε ποτήρι βρασμού βάζουμε λίγο διάφανο ασβεστόνερο και φυσάμε μέσα με καλαμάκι. Το χρώμα του ασπρίζει λόγω της αντίδρασης του CO2 που εκπνέουμε με το Ca(OH)2 (χημικό φαινόμενο).

8. Ξύνουμε ένα μολύβι (φυσικό φαινόμενο).

 

 

 

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα443
Χθές1404
Αυτή την εβδομάδα2664
Αυτό το μήνα9654
Συνολικά764888

31
Online Επισκέπτες

Παρασκευή, 29 Μάρτιος 2024

Σχετικοί σύνδεσμοι