Μελέτη ορισμένων ιδιοτήτων των οξέων (I)

Μελέτη ορισμένων ιδιοτήτων των οξέων (I) στη Χημεία Γ? Τάξης

 

Μελέτη ορισμένων ιδιοτήτων των οξέων (I)

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Δοκιμαστικοί σωλήνες (ΧΗ.280.6)

2. Στηρίγματα δοκιμαστικών σωλήνων (ΧΗ.080.0)

3. Πώματα ελαστικά (ΧΗ.055.0)

4. Υδροβολέας πλαστικός (ΧΗ.250.0)

5. Απιονισμένο νερό

6. Ηλιανθίνη (ΟΥ.730)

7. Βάμμα του ηλιοτροπίου (ΟΥ.700)

8. Υδροχλωρικό οξύ (ΟΥ.455)

9. Ψευδάργυρος (ΟΥ.580)

10. Ρινίσματα σιδήρου (ΟΥ.380)

11. Σπάτουλες (ΧΗ.040.0)

12. Αναπτήρας

13. Λεμόνι - Γκαζόζα - Λευκό ξίδι - Ξινό ? Κιμωλία - Άχρωμο υγρό απορρυπαντικό για τα άλατα - Σόδα φαγητού

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

  • Αν για την παρασκευή του Η2 χρησιμοποιήσουμε πυκνό διάλυμα HCl θα παρατηρήσουμε έντονη έκλυση λευκών αερίων (υδρατμοί και υδρογόνο μαζί) και ο δοκιμαστικός μας σωλήνας θερμαίνεται πολύ (εξώθερμη αντίδραση ? φροντίζουμε να είναι τοποθετημένος σε στατό και να μην τον κρατάμε στα χέρια μας). Το αέριο αυτό συλλέγουμε σε έναν μεγαλύτερης διαμέτρου, ανάποδα τοποθετημένο από πάνω, δοκιμαστικό σωλήνα και το αναφλέγουμε.
  • Αν επιλέξουμε να κάνουμε παραγωγή Η2 με τον τρόπο που προηγουμένως αναφέρθηκε, αυτό θα γίνει μόνο από τον καθηγητή και δεν θα επιτρέψουμε σε μαθητές να έρθουν σε επαφή με το πυκνό υδροχλωρικό οξύ.
  • Την αλλαγή του χρώματος των οξέων από τους δείκτες θα μπορούσαμε να την δείξουμε στους μαθητές χρησιμοποιώντας σταγόνες από το κάθε υλικό πάνω σε μια διαφάνεια.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

1. Σε δύο σειρές δοκιμαστικών σωλήνων βάζουμε από 2mL (σε ένα σωλήνα κάθε σειράς) χυμό λεμονιού, γκαζόζα, λευκό ξίδι, άχρωμο υγρό απορρυπαντικό για τα άλατα και ξινό διαλυμένο σε νερό.

2. Στην 1η σειρά ρίχνουμε από 2 σταγόνες βάμματος ηλιοτροπίου και γίνεται κόκκινο.

3. Στην 2η σειρά ρίχνουμε από 2 σταγόνες ηλιανθίνης και γίνεται επίσης κόκκινο.

4. Σε δύο μικρούς δοκιμαστικούς σωλήνες βάζουμε μικρή ποσότητα θρυμματισμένης κιμωλίας και σόδας φαγητού αντίστοιχα. Προσθέτουμε από 2mL διαλύματος HCl, όχι πολύ αραιού, ταπώνουμε τους σωλήνες και μετά από λίγο πλησιάζουμε με τη φλόγα ενός σπίρτου. Το σπίρτο θα σβήσει όταν βγάλουμε το πώμα λόγω του CO2 που παράγεται.

5. Σε δύο δοκιμαστικούς σωλήνες βάζουμε μικρά κομμάτια ψευδαργύρου (τσίγκος) ή σκόνη και ρινίσματα σιδήρου αντίστοιχα. Ρίχνουμε από 2mL διαλύματος HCl, όχι πολύ αραιού, και ταπώνουμε (ή σκεπάζουμε τοποθετώντας ανάποδα μεγαλύτερης διαμέτρου δοκιμαστικό σωλήνα). Πλησιάζουμε, μετά από λίγα λεπτά, τη φλόγα αναμμένου σπίρτου και ακούμε ένα έντονο σφύριγμα που οφείλεται στην εκρηκτική καύση του υδρογόνου που παράγεται από την αντίδραση.

Κατεβάστε εδώ τη διαφάνεια για παρατήρηση αλλαγής χρώματος οξέων και βάσεων με τους δείκτες

 


 Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες