Αρχείο

Σχολικό έτος 2020-21

Υπεύθυνος ΕΚΦΕ: Γκάτσης Αριστείδης

QRcode                                          

3 Φεβ. 2021

Πρόγραμμα Masterclasses 2021

H Ελληνική Ομάδα Εκλαΐκευσης, σε συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝΕΚΦΕ) και τα κατά τόπους Εργαστηριακά Κέντρα Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ), συντονίζει και το 2021 το Ελληνικό τμήμα αυτής της διοργάνωσης. Αυτή τη χρονιά εκδήλωση διοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΜΠ, το Ερευνητικό Κέντρο Φυσικών Επιστημών "Δημόκριτος" καθώς και τα ΕΚΦΕ Κέντρου Θεσσαλονίκης και Χανίων. 

Το Ελληνικό πρόγραμμα για το 2021:

 

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου: Παν. Κρήτης,

Τετάρτη 10 Μαρτίου: Παν. Αθηνών,

Τετάρτη 10 Μαρτίου: Παν. Θεσσαλονίκης,
Τετάρτη 17 Μαρτίου, ΕΚΦΕ Κέντρου: Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσ/κης,
Τετάρτη 17 Μαρτίου: ΕΚΦΕ Χανίων,
Παρασκευή 19 Μαρτίου: ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος,
Τρίτη 23 Μαρτίου: ΕΜΠ.

 

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ

Η εκδήλωση έχει διάρκεια μία ημέρα, από το πρωί στις 9 μέχρι το απόγευμα στις 6. Από το κάθε σχολείο μπορεί να συμμετέχουν 5 μαθητές και 3 αναπληρωματικοί. Οι μαθητές/τριες πρέπει να φοιτούν στην Γ΄ή Β' Λυκείου, Θετικής ή Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, να έχουν απλές βασικές γνώσεις χειρισμού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Αγγλικών (επιπέδου Lower). Οι καθηγητές/τριες θα πρέπει να είναι κλάδου ΠΕ4. 

 

Επειδή η εκδήλωση θα γίνει σε ώρες μαθήματος, θα πρέπει να χορηγηθεί η αντίστοιχη άδεια πραγματοποίησης της εκδήλωσης εν ώρα μαθήματος από το ΠΕΚΕΣ.

Αφού το σχολείο λάβει την άδεια από το οικείο ΠΕΚΕΣ, θα συμπληρώσει την φόρμα εγγραφής σχολείου και μαθητών που υπάρχει στο σύνδεσμο:

http://physics.ntua.gr/MC_2021/

 

 

2 Φεβ. 2021

Πειράματα εξ αποστάσεως με τηλεκπαίδευση για Γυμνάσια και Λύκεια

 

ΕΚΦΕ online πειράματα

Εξαιτίας των ειδικών συνθηκών τα εργαστήρια Φυσικών Επιστημών γίνονται online. Με την επάνοδο των μαθητών στα σχολεία και εις αναμονή νέων οδηγιών θα συνεχίζονται online για όσους θέλουν. Για τον σωστό προγραμματισμό, για οποιοδήποτε πείραμα ενδιαφέρεστε, μπορείτε να συμπληρώσετε την φόρμα που έχει σταλεί στα σχολεία και τις ημερομηνίες που ενδιαφέρεστε να πραγματοποιηθούν τα πειράματα. Επίσης παράλληλα θα προγραμματίζονται πειράματα ή διαθεματικές ενότητες (π.χ. ανακύκλωση) σε συνεννόηση με περισσότερα από ένα σχολεία σε συγκεκριμένες ώρες ταυτόχρονα.

 

7 Ιαν 2021

Εναλλακτικός τρόπος για web camera με χρήση κινητού

Η λύση στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση, όταν δεν υπάρχει web κάμερα ή είναι πολύ χαμηλής ανάλυσης είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου με λογισμικό android σε συνδιασμό με τον υπολογιστή.

Το πρόγραμμα που χρειάζεται είναι το DroidCam για Android και μπορείτε να το κατεβάσετε και στο κινητό και στον υπολογιστή (Droidcam client για Windows 10).

Ανοίγετε την εφαρμογή στο κινητό και σημειώνεται την IP διεύθυνση που σας λέει (π.χ. 192.168.1.3) Ανοίγεται την αντίστοιχη εφαρμογή στα Windows -που είναι στο ίδιο δίκτυο- και  την πληκτρολογείται στην παρόμοια θέση. Αυτό ήταν. Τώρα έχετε μια επιπλέον κάμερα στον υπολογιστή σας για χρήση από οποιαδήποτε εφαρμογή τηλεκπαίδευσης (Webex, zoom κλπ).

 

22 Δεκ 2020

Εκπαίδευση Mαθητών Λυκείου στο CERN - 12 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021

 

Στο CERN (Γενεύη, Ελβετία) το μεγαλύτερο σε έκταση (πειραματικό) κέντρο πυρηνικών ερευνών, και ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο θα εκπαιδευτούν 24 Έλληνες μαθητές που φοιτούν στις τάξεις Α΄ και Β΄ Γενικού Λυκείου (δημόσιου ή ιδιωτικού) από 12 Σεπτεμβρίου 2021 έως 25 Σεπτεμβρίου 2021.  Πρόκειται για το πρόγραμμα HSSIP (= High School Students Internship Programme), το οποίο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το CERN. Τους μαθητές θα συνοδεύουν δύο Έλληνες εκπαιδευτικοί. Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα εδώ.

 

 

Ύλη θεωρίας και εργαστηριακών ασκήσεων

Δείτε παρακάτω την ύλη θεωρίας και εργαστηριακών ασκήσεων για το έτος 2020-21. Τα εργαστήρια πρέπει να γίνονται με τις ανάλογες οδηγίες προστασίας για την αποφυγή μετάδοσης του Covid-19. Οι οδηγοί θα συμπληρώνονται τακτικά και θα είναι σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ΕΚΦΕ (όπως το ΕΚΦΕ Καβάλας, Κέρκυρας, Ιωαννίνων, Χανίων κλπ)

 

ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ

Ύλη Βιολογίας Λυκείου Ύλη Χημείας 2020-21  
Υλη εργ/κών ασκήσεων Γυμνασίου Ύλη Βιολογίας Λυκείου Ύλη Χημείας Λυκείου  

 

 

Χημεία με επαυξημένη πραγματικότητα

      8 Σεπ 2020

Μια εναλλακτική πρόταση για τους μαθητές που θα ήθελαν να ζήσουν την εμπειρία του πειράματος από το σπίτι με υλικά όμως που υπάρχουν μόνο στο εργαστήριο είναι η Εικονική (VR) και η Επαυξημένη (AR) πραγματικότητα. Ένα παράδειγμα είναι η αντίδραση της καύσης στη Χημεία. Ο μαθητής βλέπει πως γίνεται η αντίδραση τρισδιάστατα μέσα από την οθόνη του κινητού χρησιμοποιώντας δύο markers εκ των οποίων το ένα αναπαριστά το μεθάνιο και το άλλο το οξυγόνο. Αρκεί να ενώσει τα markers για να δει την αντίδραση να γίνεται (με ασφάλεια διότι είναι ισχυρά εξώθερμη ΔH = -891 kJ/mol).

Χημική αντίδραση: CH4(g) + 2O2(g) --> CO2(g) + 2H2O(l) ΔΗ=  -890 kJ

Δείτε το πείραμα με χρήση επαυξημένης πραγματικότητας στο παρακάτω video:

 

 

2 Σεπ 2020 ΘΕΜΑ: Μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού COVID-19/Κοινοποίηση ΚΥΑ

Σχετ.: Η αρ. πρωτ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 53452/31-08-2020 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 3630/31-08-2020)

 

1 Σεπ 2020 ΘΕΜΑ: Γενική οδηγία για τη διδασκαλία των μαθημάτων της Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου
και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2020-2021

Σχετ.: Το με αρ. πρωτ. εισ. Υ.ΠΑΙ.Θ. 94203/17-07-2020 έγγραφο
Σχετικά με τη διδασκαλία της εξεταστέας ύλης για το έτος 2021 για τα μαθήματα που εξετάζονται πανελλαδικά για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποφοίτων Γ΄ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου και Γ΄ τάξης Εσπερινού Γενικού Λυκείου σάς γνωρίζουμε ότι η διδασκαλία των μαθημάτων πρέπει να ακολουθεί τη σειρά των Κεφαλαίων/Ενοτήτων που ορίζει η εξεταστέα υλη, ώστε να υπάρχει ομοιομορφία στην πρόοδο της διδακτέας / εξεταστέας ύλης στις σχολικές μονάδες.

 

 

Οδηγίες Υλοποίησης Προγραμμάτων εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης

       1 Σεπ 2020
Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στοχεύοντας να ενισχύσει τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων ενόψει των ενδεχόμενων έκτακτων αναγκών και να αναβαθμίσει τις ψηφιακές δεξιότητες μαθητών και εκπαιδευτικών λόγω της υγειονομικής κρίσης του Covid-19 εξασφάλισε:

  • Την ανανέωση της σύμβασης με την εταιρεία Cisco HELLAS Α.Ε., μετά από νέα δωρεά της εταιρείας στο ελληνικό Δημόσιο.
  • Δωρεάν λογαριασμό ψηφιακής αίθουσας για όλους τους εκπαιδευτικούς.
  • Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους μαθητές όλων των βαθμίδων στην πλατφόρμα Cisco Webex Meetings.

1. Η δημιουργία της ψηφιακής αίθουσας του κάθε εκπαιδευτικού καθώς και όλη η επικοινωνία που αφορά στα θέματα υποστήριξής της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης θα πρέπει να γίνεται μέσω των υπηρεσιακών λογαριασμών ηλεκτρονικής επικοινωνίας των εκπαιδευτικών (@sch.gr). Τα προσωπικά email των εκπαιδευτικών (gmail, yahoo, hotmail, κλπ) αποκλείονται από τη συγκεκριμένη χρήση.
Επομένως, καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί :

  • Να επιβεβαιώσουν τον ενεργό λογαριασμό τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (http://webmail.sch.gr), χρησιμοποιώντας τα προσωπικά τους στοιχεία εισόδου στο @sch.gr
  • Να ελέγξουν (σε συνεργασία με το Διευθυντή της σχολικής μονάδας που υπηρετούν) ότι ο λογαριασμός αυτός έχει επικαιροποιηθεί στην προσωπική τους καρτέλα του MySchool.

2. Σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός έχει εγκαταστήσει δωρεάν λογισμικό Webex Meetings (free account) ή Webex Teams με το υπηρεσιακό του email (@sch.gr) καλείται να το απεγκαταστήσει, ώστε να διασφαλιστεί η δωρεάν απρόσκοπτη χρήση του μέσω του επίσημου λογαριασμού του Υ.ΠΑΙ.Θ.

    Δείτε τις οδηγίες απεγκατάστασης free λογαριασμού στο Webex με το υπηρεσιακό email (@sch.gr) εδώ

 

 

 

 

 

Τρεις Διδακτικές προσεγγίσεις σε θέματα υγείας για τον κορωνοϊό

Τα Διδακτικά σενάρια που είναι σύντομης διάρκειας (γίνονται και σε μία ώρα το καθένα) και μπορούν να διδαχθούν σε όλες τις ηλικίες των μαθητών από Ε' και ΣΤ' Δημοτικού (στο μάθημα για τις Φυσικές Επιστήμες) αλλά και από Α' Γυμνασίου μέχρι Γ' Λυκείου στο μάθημα της Βιολογίας.

 

Τεύχος1

Τεύχος 1ο

Τεύχος 2ο

Τεύχος 3ο

 

Σκέψεις: Περί δικαιωμάτων, υποχρεώσεων και κοινωνικής ευθύνης ...

peri...

 

Δείτε πλούσιο υλικό με πειράματα σε μορφή video, διαδραστικά, κειμένου με οδηγίες από πηγές στο Ιντερνετ που έχουν συλλεχθεί με την εργασία πολλών ΕΚΦΕ και την ΠΑΝΕΚΦΕ. 

Μπορείτε να δείτε όλο το υλικό πηγαίνοντας στο μενού e-class. e-class ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Αν θέλετε να επικεντρωθείτε σε πειράματα που έχουν σχέση μόνο με την ύλη της φετινής χρονιάς επιλέξετε τα αρχεία που έχουν δημιουργήσει τα ΕΚΦΕ Καρδίτσας. Λάρισας και Τρικάλων.

Αρχεία ΕΚΦΕ Καρδίτσας:

eclass Βιολογία Λυκείου 2019-2020   eclass Χημεία Λυκείου

Επίσης μπορείτε να μπείτε και στις ιστοσελίδες των άλλων ΕΚΦΕ Θεσσαλίας:

ΕΚΦΕ Λάρισας

ΕΚΦΕ Τρικάλων

ΕΚΦΕ Μαγνησίας