Απομόνωση DNA (23-11-2008)

ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ DNA

Αρχικά χρειάζεστε κάτι που να περιέχει DNA. Δεδομένου ότι το DNA περιέχει τις πληροφορίες για τη ζωή ( το σχεδιάγραμμα της ζωής), όλα όσα ζουν έχουν DNA.
Σ? αυτό το πείραμα θα χρησιμοποιήσουμε μπανάνα. Υπάρχουν και άλλα κατάλληλα πειραματικά υλικά, όπως: σπανάκι, συκώτι κοτόπουλου, φράουλες , μπρόκολο κλπ.

Υλικά
1 μπανάνα ή ½ φλιτζάνι φάβα , 300ml απιονισμένο νερό, απορρυπαντικό πιάτων ή σαμπουάν, αλάτι πεψίνη (εργαστηρίου) ή υγρό φακών επαφής ή χυμό από ανανά, παγωμένη αιθανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη 70ο ? 95ο , ποτήρια ζέσης, δοκιμαστικοί σωλήνες, στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων, μπλέντερ, φίλτρο του καφέ ή τουλουπάνι.

Ας ξεκινήσουμε ?
1ο Βήμα:

dna Βάλτε στο Μπλέντερ:
1 μικρή μπανάνα (ξεφλουδισμένη) ή φάβα ή μπιζέλια
λίγο αλάτι (λιγότερο από 1ml)
1 κούπα κρύο νερό (250 ml)
Λειτουργήστε το μπλέντερ σε μέτρια ή υψηλή ταχύτητα για 15 δευτερόλεπτα.
Το μπλέντερ διαχωρίζει τα κύτταρα της μπανάνας, οπότε τώρα έχετε μία σούπα κυττάρων μπανάνας.
2ο Βήμα :

Αδειάστε τη λεπτή σούπα μπανάνας σε ένα δοχείο dnaαφού το διηθήσετε με φίλτρο καφέ ή τουλουπάνι.
Προσθέστε στο διήθημα 2 κουταλιές της σούπας απορρυπαντικό (περίπου 30 ml). Αναμείξτε το.
Αφήστε το μείγμα να κατακαθίσει για 5-10 λεπτά.
Αδειάστε το μείγμα σε δοκιμαστικούς σωλήνες, περίπου 2-3 ml σε κάθε σωλήνα (1/3 του σωλήνα).

3ο Βήμα :

Προσθέστε μία ? δύο σταγόνες του ενζύμου πεψίνη (υπάρχει στα εργαστήρια των Λυκείων), σε κάθε
δοκιμαστικό σωλήνα. Αν δεν έχετε αυτό το υλικό ρίξτε χυμό ανανά ή υγρό καθαρισμού των φακών επαφής.


4ο Βήμα:

dna Να γείρετε τον δοκιμαστικό σωλήνα (όπως στην εικόνα) και να ρίξετε αργά ? αργά σε αυτόν υδατικό διάλυμα παγωμένης αιθυλικής ή ισοπροπυλικής αλκοόλης περιεκτικότητας 70ο ως 95ο, ώστε να δημιουργήσει ένα στρώμα, πάνω από το μείγμα της μπανάνας.
Να προσθέσετε τόση αλκοόλη όσο και το
υποκείμενο μείγμα.
Αφήστε το να ηρεμήσει.
Το DNA θα συγκεντρωθεί στη φάση της αλκοόλης.
Για να συλλέξετε το DNA, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο καλαμάκι ( για σουβλάκια) ή οδοντογλυφίδα, περιστρέφοντας το αργά.


Το οινόπνευμα είναι λιγότερο πυκνό από το νερό,
dnaέτσι επιπλέει στην κορυφή. Δεδομένου ότι σχηματίζονται οι δύο φάσεις: μείγματος και αιθανόλης, το λίπος, η πρωτεΐνη και το DNA που χωρίσαμε στις προηγούμενες φάσεις πρέπει να <<αποφασίσουν σε ποια φάση θα πάνε>>.

Αυτό μοιάζει περίπου όπως το να επιλέξουμε το πιο άνετο κάθισμα στο σαλόνι. Μερικοί θα επιλέξουν τον καναπέ, άλλοι να επιλέξουν την κουνιστή καρέκλα. Σε αυτήν την περίπτωση, η πρωτεΐνη και τα λίπη βρίσκουν στο κατώτερο σημείο, του μείγματος την πιο άνετη θέση, ενώ το DNA προτιμά την πάνω φάση του οινοπνεύματος.
Τώρα που τα καταφέρετε μπορείτε να επαναλάβετε το πείραμα με άλλα υλικά που περιέχουν DNA και να βελτιώσετε τη διαδικασία, επιλέγοντας τις ποσότητες πχ από απορρυπαντικό ή άλλα υλικά που θα χρησιμοποιήσετε. Επίσης να διαπιστώσετε ποιο πειραματικό υλικό δίνει περισσότερο DNA.


Πηγή: http://learn.genetics.utah.edu/units/activities/extraction/