Αποτελέσματα ερωτηματολογίων Μαΐου 2005

Αποτελέσματα από την επεξεργασία ερωτηματολογίων Μαΐου 2005

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας
Αποτελέσματα της έρευνας με θέμα:
«Εργαστηριακές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν το σχ. έτος 2004-2005 στα σχολεία του νομού Καρδίτσας»

Παρατηρήσεις σχετικές με τον έλεγχο λειτουργίας των εργαστηρίων Φυσικών Επιστημών

Από μια πρώτη ανάγνωση των πινάκων φαίνεται ότι στην πλειονότητά τους τα σχολεία ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωσή τους να κάνουν τις προβλεπόμενες εργαστηριακές ασκήσεις.
Η αναλυτική ανάγνωση των πινάκων κατά σχολείο και η συνεργασία με τους υπευθύνους ΣΕΦΕ έδειξε τα εξής:
Τέσσερα σχολεία του Νομού, τα Εσπερινό Λύκειο Καρδίτσας, Εσπερινό Γυμνάσιο Καρδίτσας, ΤΕΕ Σοφάδων και ΤΕΕ Μουζακίου δεν έκαναν καθόλου εργαστηριακές ασκήσεις. Ο κύριος λόγος είναι ότι δεν είχαν καθόλου όργανα ούτε εργαστήριο.
- Στο Εσπερινό Λύκειο Καρδίτσας, που συστεγάζεται με το Εσπερινό Γυμνάσιο, προβάλλεται και ένας επιπλέον λόγος (κάτι σαν διαμαρτυρία), ότι ενώ είχαν ξοδέψει χρήματα για διαμόρφωση κατάλληλου χώρου που θα υποδέχονταν το εργαστήριο Φ.Ε. δεν προχώρησαν οι διαδικασίες από το ΠΕΠ Θεσσαλίας για το θέμα αυτό.
- Για το ΤΕΕ Σοφάδων είχε γίνει η προετοιμασία για να μεταβούν συνεργάτες του ΕΚΦΕ με όλα τα απαραίτητα όργανα για να γίνουν οι ασκήσεις μετά το Πάσχα στο σχολείο τους, αλλά την παραμονή της μετάβασης το σχολείο ακύρωσε τον προγραμματισμό με την αιτιολογία ότι η πλειονότητα των μαθητών είχε σταματήσει να πηγαίνει στο σχολείο.
- Το ΤΕΕ Μουζακίου από την αρχή δεν είχε καν ορίσει υπεύθυνο ΣΕΦΕ.
Η πλειονότητα των Εν. Λυκείων έκανε μόνο τις υποχρεωτικές ασκήσεις, με ελάχιστους να έχουν προχωρήσει σε επιπλέον.
Στα ΤΕΕ σχεδόν στο σύνολό τους οι ασκήσεις έγιναν με επίδειξη.
- Εκτός του 1ου ΤΕΕ Καρδίτσας και του 1ου Εσπερινού ΤΕΕ Καρδίτσας, που συστεγάζονται, τα υπόλοιπα στερούνται πλήρως οργάνων αλλά και χώρου εργαστηρίου.
- Το 3ο ΤΕΕ Καρδίτσας και το ΤΕΕ Παλαμά έκαναν τις ασκήσεις γιατί προσήλθαν στο εργαστήριο του ΕΚΦΕ ή συνεργάτες του ΕΚΦΕ με τα απαραίτητα υλικά πήγαν στο σχολείο τους.
Αρκετά Γυμνάσια πραγματοποίησαν επιπλέον των υποχρεωτικών ασκήσεις, που διαφοροποιούνταν από σχολείο σε σχολείο ανάλογα με τον εξοπλισμό και την ειδικότητα των εκπαιδευτικών.
- Ένα πρόβλημα παρατηρήθηκε με τις ασκήσεις Γυμνασίου του ηλεκτρισμού της Γ? Τάξης, που η πλειονότητα των σχολείων δεν τις πραγματοποίησε, γιατί δεν έφθασαν στην διδαχθείσα ύλη ως εκεί. Το πρόβλημα προέκυψε όταν το ΕΚΦΕ Καρδίτσας, κατόπιν συνεννόησης με τον προηγούμενο Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ4 κ. Λ. Παναγιωτίδη, έκανε αλλαγή στις ασκήσεις Γυμνασίου προγραμματίζοντας να γίνουν δύο εργαστηριακές ασκήσεις ηλεκτρισμού (νόμος του Ohm και σε σειρά σύνδεση λαμπτήρων) με το σκεπτικό ότι τα περισσότερα των Γυμνασίων ήταν εύκολο να βρουν τα απαραίτητα υλικά. Προϋπόθεση όμως ήταν ο Σύμβουλος να προέτρεπε τα σχολεία να περάσουν σχετικά γρήγορα κάποιες παραγράφους, που δεν ήταν τόσο μεγάλης σημασίας, ώστε να προλάβουν να διδάξουν ηλεκτρισμό, πράγμα που δεν έγινε λόγω συνταξιοδότησης του και ορισμού αντικαταστάτη του μόλις πριν το Πάσχα. Ήδη για το θέμα αυτό το ΕΚΦΕ έχει συνεργαστεί με τον νέο μας Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ4 κ. Μ. Ανδριώτη, ώστε να μην παρατηρηθεί το ίδιο πρόβλημα και το επόμενο σχολικό έτος.
Τα παραπάνω σχόλια γράφονται από τον υπεύθυνο ΕΚΦΕ και όχι από τον Σχολικό Σύμβουλο (σε συνεννόηση φυσικά μαζί του), όπως η σχετική ορίζει, γιατί ο Σχολικός Σύμβουλος όπως παραπάνω αναφέρθηκε ανέλαβε στην αρμοδιότητά του το Ν. Καρδίτσας το Πάσχα και δεν έχει ακόμη σχηματίσει εικόνα της υπάρχουσας κατάστασης.
Το ΕΚΦΕ για το προσεχές σχολικό έτος στην προσπάθειά του να προλάβει, ώστε να μην βρεθούν πάλι σχολεία με αδυναμία να πραγματοποιήσουν εργαστηριακές ασκήσεις, προγραμματίζει στην αρχή της χρονιάς να ζητήσει από τα σχολεία (τους εκπαιδευτικούς ΠΕ4) να του αναφέρουν ένα πρόχειρο προγραμματισμό για τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις αντίστοιχες ελλείψεις τους σε υλικά, ώστε να τους βοηθήσει, είτε με δανεισμό οργάνων είτε με αποστολή υλικού και συνεργατών του, στην κατεύθυνση αυτή. Επίσης προσπαθεί να ετοιμάσει υλικό που να δοθεί από την αρχή της χρονιάς σε όλους τους εκπαιδευτικούς ΠΕ4, πριν ακόμη τους καλέσει στο ΕΚΦΕ για την πραγματοποίηση των πειραμάτων, ώστε να έχουν μια πρώτη εικόνα των σχετικών με το Εργαστήριο Φ.Ε. υποχρεώσεών τους.
Καρδίτσα, 6 Ιουνίου 2005 Ο Υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ν. Καρδίτσας
Σεραφείμ Μπίτσιος
 

 

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Αποτελέσματα 2. Συμπεράσματα

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα306
Χθές369
Αυτή την εβδομάδα306
Αυτό το μήνα14209
Συνολικά804436

4
Online Επισκέπτες

Δευτέρα, 27 Μάιος 2024