Προτεινόμενος δωδεκάλογος υγειονομικών μέτρων κατά του Covid-19

stop coronavirus                            

Download pdf

Προτεινόμενος δωδεκάλογος υγειονομικών μέτρων στο Σ.Ε.Φ.Ε (σχολικό εργαστήριο Φυσικών Επιστημών) για την πρόληψη της νόσου COVID-19.

 1. Οι μαθητές πρέπει να φροντίζουν την καλή προσωπική υγιεινή τους και να αποφεύγουν να αγγίζουν τα μάτια, μύτη ή στόμα και όπως να μην ανταλλάσσουν μεταξύ τους προσωπικά αντικείμενα.. Οι μαθητές πρέπει επίσης να πλένουν τα χέρια τους πριν και μετά τα μαθήματα.
 2. Τα σχολεία θα πρέπει να βελτιστοποιήσουν τη χρήση του χώρου στα εργαστήρια, για να εξασφαλίσουν μια σωστή απόσταση μεταξύ των μαθητών. Οι πάγκοι καλό θα είναι να μεταφερθούν κοντά σε παράθυρα και τοίχους, ώστε οι μαθητές να διενεργούν τα πειράματα με όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις.
 3. Όλα τα παράθυρα και οι πόρτες των εργαστηρίων πρέπει να ανοίγονται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. 
 4. Εάν χρησιμοποιείται σύστημα κλιματισμού, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής παροχή φρέσκου αέρα.
 5. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές πρέπει να φορούν μάσκες και γυαλιά ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών δραστηριοτήτων.
 6. Οι συσκευές και τα όργανα πρέπει να απολυμαίνονται πριν και μετά τη χρήση.
 7. Οι μαθητές πρέπει να εισέρχονται και να εξέρχονται χωρίς συνωστισμό και διατηρώντας τις απαραίτητες αποστάσεις ασφάλειας μεταξύ τους.
 8. Όταν χρειάζεται οι μαθητές να εργαστούν ομαδικά, οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περιορίσουν τον αριθμό των μαθητών ανά ομάδα στο μέτρο του δυνατού (π.χ. 2-3 άτομα) και να αποφύγουν δραστηριότητες μεταξύ ομάδων με ανταλλαγή εξοπλισμού. α ήταν επιθυμητό οι μαθητές στο Σ.Ε.Φ.Ε. να κάθονται ή να σχηματίζουν ομάδες ανάλογα με το πώς κάθονται στην κανονική τάξη, ώστε να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρούσματος.
 9. Κατά την επικοινωνία τους με τους μαθητές οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να διατηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.
 10. Οι εκπαιδευτικοί θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στους μαθητές να πραγματοποιήσουν πειράματα μεμονωμένα, εφόσον υπάρχει απόσταση μεταξύ τους.
 11. Εάν διαπιστωθεί ότι ένας μαθητής έχει πυρετό, αναπνευστικά συμπτώματα ή ξαφνική απώλεια γεύσης ή οσμής, πρέπει να ενημερωθεί άμεσα ο υπεύθυνος COVID του Σχολείου.
 12. Τα πειράματα που περιλαμβάνουν όσφρηση, φύσημα, γεύση ή χρήση ανθρώπινων κυττάρων δεν πρέπει να διεξάγονται.

Οδηγίες του Υπουργείου

Τα εργαστηριακά μαθήματα και το εργαστηριακό μέρος των μικτών μαθημάτων των σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ.)  γίνονται σε τμήματα και πραγματοποιούνται, κατά το  δυνατόν, με αποφυγή της εναλλαγής αιθουσών. Σε κάθε  περίπτωση, πρέπει να γίνεται αερισμός και σχολαστικός καθαρισμός του κοινόχρηστου εξοπλισμού, των υλικών, των πάγκων εργασίας και των επιφανειών των εργαστηριακών χώρων, καθώς και να τηρούνται οι μέγιστες δυνατές αποστάσεις μεταξύ όλων των συμμετεχόντων. Από το πέρας των εργαστηριακών μαθημάτων έως την έναρξη του επόμενου εργαστηριακού μαθήματος, οι χώροι πρέπει να παραμένουν κενοί τουλάχιστον για ένα τέταρτο (1/4) της ώρας, προκειμένου να υπάρξουν ο απαραίτητος αερισμός και η κατάλληλη προετοιμασία για τη χρήση αυτών από το επόμενο τμήμα.

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα180
Χθές200
Αυτή την εβδομάδα592
Αυτό το μήνα6734
Συνολικά679073

1
Online Επισκέπτες

Τετάρτη, 31 Μάιος 2023