Αποταμιευτικές ύλες στα φυτά (Άμυλο)

Αποταμιευτικές ύλες στα φυτά (Άμυλο) στη Βιολογία Α? Τάξης

 

Αποταμιευτικές ύλες στα φυτά (Άμυλο) στη Βιολογία Α? Τάξης

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1. Ποτήρια ζέσης 50mL (ΧΗ.300.3) ή δοκιμαστικοί σωλήνες (ΧΗ.280.Χ)

2. Αντικειμενοφόρες πλάκες (ΒΙ.020.0) και καλυπτρίδες (ΒΙ.021.0)

3. Οπτικό μικροσκόπιο (ΒΙ.005.X)

4. Τριβλία Petri (ΒΙ.080.0)

5. Σταγονόμετρα (ΧΗ.260.0) και σπάτουλες (ΧΗ.040.0)

6. Lugol (ΟΥ.915) ή βάμμα ιωδίου

7.

Οινόπνευμα

Νερό

Χαρτί κουζίνας

Μαχαίρι ή ξυραφάκι

 

Πατάτα

Αλεύρι

Ρυζάλευρο

Καλαμποκάλευρο

 

Σπόρους ρυζιού

Σπόρους φασολιού

Σπόρους σιταριού

Φύλλο φυτού (π.χ. μολόχας)

 

Ασπράδι αβγού

Κρέας ή κιμάς

Πορτοκάλι

Μπανάνα

 

Μήλο

Λάδι

Ψωμί

Γάλα

 

Τυρί

Κρεμμύδι

Ποτήρι μιας χρήσεως ή βάζο γυάλινο με καπάκι

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

P Με προσοχή χρησιμοποιούμε το lugol ή το βάμμα ιωδίου γιατί βάφει.

P Το φύλλο που θα βάλουμε στο οινόπνευμα να είναι από φυτό που ήταν στον ήλιο και όχι από εσωτερικό σκιερό χώρο. Τα φυτά στους σκοτεινούς χώρους δεν έχουν άμυλο στα φύλλα τους.

P Το φύλλο να μείνει δύο ή τρία εικοσιτετράωρα στο ποτήρι ή το βάζο με το οινόπνευμα για να απομακρυνθεί το μεγαλύτερο μέρος της χλωροφύλλης του.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

 

- Χρώση αμύλου

1. Σε ογκομετρικό δοχείο των 50ml (ή σε δοκιμαστικό σωλήνα) βάζουμε λίγο αλεύρι, προσθέτουμε νερό και αναδεύουμε μέχρι να σχηματισθεί ομογενές διάλυμα.

2. Ρίχνουμε στο διάλυμα σταγόνες lugol ή βάμμα ιωδίου και ανακατεύουμε.

3. Παρατηρούμε ότι το λευκό διάλυμα αμύλου χρωματίζεται μπλε.

4. Επαναλαμβάνουμε τα τρία προηγούμενα βήματα χρησιμοποιώντας αντί για αλεύρι ξύσματα πατάτας (που παίρνουμε ξύνοντας το εσωτερικό μιας πατάτας με μαχαίρι, ξυραφάκι, κλπ) καλαμποκάλευρο, ρυζάλευρο, κλπ.

 

- Ανίχνευση αμύλου

1. Πριν την ημέρα του πειράματος βάζουμε δύο ή τρία πράσινα φύλλα από κάποια φυτά σε ένα ποτήρι με καθαρό οινόπνευμα και τα αφήνουμε μερικές ημέρες για να αρχίσουν να ασπρίζουν.

2. Αφού σκουπίσουμε απαλά το φύλλο με χαρτί κουζίνας το τοποθετούμε σε ένα τριβλίο Petri (ή πάνω σε ένα κομμάτι στεγνό και καθαρό λευκό χαρτί).

3. Προσθέτουμε σταγόνες lugol ή βάμμα ιωδίου και σε λίγα λεπτά παρατηρούμε μπλε κηλίδες σε διάφορες περιοχές του φύλλου, ένδειξη ύπαρξης αμύλου στο φύλλο.

4. Προσθέτουμε σταγόνες lugol ή βάμμα ιωδίου σε πολύ μικρές ποσότητες διαφόρων υλικών, που έχουμε τοποθετήσει σε τριβλία Petri (ή σε πιατάκια) και ανάλογα με το αν χρωματίζονται ή όχι μπλε, συμπληρώνουμε τον παρακάτω πίνακα, που δείχνει αν έχουν ή όχι άμυλο.

Είδος τροφής

Υπάρχει άμυλο

Δεν υπάρχει άμυλο

Μήλο

 

NAI

Ασπράδι αβγού

 

NAI

Πατάτα

NAI

 

Λάδι

NAI

 

Κρέας ή κιμάς

 

NAI

Πορτοκάλι

 

NAI

Μπανάνα

NAI

 

Ψωμί

NAI

 

Γάλα

 

NAI

Τυρί

 

NAI

Κρεμμύδι

 

NAI

 

 

- Παρατήρηση αμυλόκοκκων

1. Κόβουμε μια πατάτα και από το εσωτερικό της με ένα μαχαίρι ή ξυραφάκι παίρνουμε λίγα ξύσματα, που τοποθετούμε στο κέντρο μιας αντικειμενοφόρου πλάκας.

 

2. Με το σταγονόμετρο προσθέτουμε μια σταγόνα νερό, καλύπτουμε με καλυπτρίδα και αφού σκουπίσουμε απαλά με χαρτί κουζίνας βάζουμε το παρασκεύασμα στο μικροσκόπιο για παρατήρηση αμυλόκοκκων.

 

3. Κάνουμε παρατήρηση πρώτα με το φακό μικρής μεγέθυνσης, μετά μεγαλύτερης κοκ.

 

4. Επαναλαμβάνουμε τα τρία προηγούμενα βήματα χρησιμοποιώντας αντί για ξύσματα πατάτας σπόρους φασολιού, ρυζιού, σιταριού ή ρυζάλευρο, καλαμποκάλευρο, αλεύρι, κλπ.

 

 

 

 

 


Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα510
Χθές288
Αυτή την εβδομάδα1327
Αυτό το μήνα8317
Συνολικά763551

25
Online Επισκέπτες

Πέμπτη, 28 Μάρτιος 2024