Φτιάξε το δικό σου πηγάδι

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

1. Το ρολό καλό θα είναι να μην είναι πολύ μικρής διαμέτρου για να μπορεί να παρατηρηθεί εύκολα τι συμβαίνει στο εσωτερικό του. Αν το ρολό είναι στενό, είναι αρκετά σκοτεινά και δύσκολο να δει κανείς χωρίς φακό στο εσωτερικό του αν ανυψώνεται ή όχι το νερό.

2. Το πείραμα πραγματοποιείται εύκολα και η διαδικασία μπορεί να ολοκληρωθεί άνετα σε 15-20 λεπτά.

3. Δεν προτείνεται να ετοιμασθεί από προηγούμενη μέρα ή μέρες γιατί το ρολό βρέχεται, μαλακώνει και κολλά στο πυθμένα, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την ανύψωση του νερού στο εσωτερικό του.

4. Για να αποφύγετε να μπει άμμος μέσα στο ρολό, κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του πειράματος, καλό είναι να κρατάτε συνεχώς το ρολό ελαφρώς πιεσμένο στον πυθμένα κατά τα στάδια 1, 2 και 3.

5. Αν θέλετε στο στάδιο 3 η άμμος να καλύψει ικανοποιητικά τα κενά ανάμεσα στα χαλίκια, μπορείτε να ανακινείτε ελαφρά το ποτήρι ζέσεως, προσέχοντας να κρατάτε σταθερό στη θέση του το ρολό.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ (όπως περιγράφεται στο 150022/Δ2/15-09-2016/ΥΠΠΕΘ/ΣΠΟΔΕ/Τμ. Α')

Στο ΕΚΦΕ δοκιμάσαμε εναλλακτικά και μια άλλη πρόταση του Σχολικού Συμβούλου κ. Π. Σαραντόπουλου.

Αυτή έγκειται στο ότι όταν σκάβονται πηγάδια υπάρχει το ίδιο έδαφος μέσα και έξω από το σωλήνα και κατόπιν καθαρίζεται το εσωτερικό του. Τοποθετούμε λοιπόν το σωλήνα στο ποτήρι και ρίχνουμε χαλίκια και μετά άμμο μέσα και έξω από το σωλήνα με ομοιόμορφο τρόπο. Μετά αφαιρούμε τα υλικά μέσα από το σωλήνα και ρίχνουμε νερό όπως και πριν. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο όπως και πριν μόνο που το νερό είναι λιγότερο διαυγές γιατί είναι δύσκολο να αφαιρεθούν όλα τα υλικά. Αν μείνει βέβαια αρκετή ώρα και κατακαθύσει η εναπομείνασα άμμος γίνεται διαυγέστερο.

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα989
Χθές1165
Αυτή την εβδομάδα3971
Αυτό το μήνα8439
Συνολικά775509

23
Online Επισκέπτες

Παρασκευή, 19 Απρίλιος 2024