Ο δείκτης στο κόκκινο λάχανο στη βασική περιοχή [σχολ. έτος 2008-09]

Εργαστηριακή άσκηση βάσεων (Ο δείκτης κόκκινο λάχανο) στη Χημεία Γ? Τάξης

 

Εργαστηριακή άσκηση βάσεων (Ο δείκτης κόκκινο λάχανο)

 

ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ:

1.

Ποτήρι ζέσης των 100 mL pyrex ή μπρίκι

2.

4 δοκιμαστικοί σωλήνες

3.

Στήριγμα δοκιμαστικών σωλήνων

4.

Μαρκαδόροι

5.

Ο δείκτης του κόκκινου λάχανου (πείραμα 1.4)

6.

Άσπρο σαπούνι (όχι αρωματικό)

7

Καθαριστικό τζαμιών

8.

Διάλυμα NaOH 4% w/v ή 1 Μ

9.

Απιονισμένο νερό

 

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

Πρέπει να έχουν προηγηθεί τo πείραμα 2.1. Άρα ή πρέπει ο εκπαιδευτικός να βάλει τα παιδιά να εκτελέσουν πριν το πείραμα 2.1 ή πιο απλά προτού χρησιμοποιήσει τα διαλύματα να πάρει τις τιμές τους με πεχαμετρικό χαρτί ή πεχάμετρο.

Προτείνεται να χρησιμοποιηθεί διάλυμα υδροξειδίου του νατρίου 1Μ ή 4% w/v.Επίσης για το σαπουνόνερο να διαλύσουμε 0.1 g άσπρου σαπουνιού σε 100 mL νερού. Έτσι τα pH διαμορφώνονται ως εξής: pH NaOH 14 , pH ασβεστόνερου 12-13, pH καθαριστικού τζαμιών γύρω στο 11 και pH σαπουνόνερου 8-9.

 

ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Κατασκευάζουμε τη δική μας χρωματομετρική κλίμακα pH

1. Τοποθετούμε τους σωλήνες στο στήριγμα και βάζουμε μέσα στον καθένα 2-3 cm του εκχυλίσματος του κόκκινου λάχανου.

2. Στον 1ο σωλήνα προσθέτουμε λίγο σαπουνόνερο , στο 2ο λίγο καθαριστικό για τζάμια στον 3ο λίγο ασβεστόνερο και στον 4ο λίγο διάλυμα NaOH.

3. Οι μαθητές χρωματίζουν τα διαλύματα στον εργαστηριακό οδηγό με το χρώματα που έχουν πάρει οι σωλήνες στα πειράματα .

4. Συμπληρώνουμε τις τιμές του pH ανατρέχοντας στο πείραμα 2.1.

 

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc) 2. Εικόνες