Μαγεία Φυσικών Επιστημών

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ

 ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

-----

Καρδίτσα, 26-11-2015

Αρ. Πρωτ :  5834

ΠΕΡ/ΚΗ Δ/ΝΣΗ  Π/ΘΜΙΑΣ & Δ/ΘΜΙΑΣ

ΕΚΠ/ΣΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ  ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Προς:Δημ. Σχολεία Π.Ε Καρδίτσας

Κοιν: Σχ. Συμβούλους Δ.Ε. Kαρδίτσας

-----

Ταχ.Δ/νση : Πλαστήρα 56

Τ.Κ.           : 43100 Καρδίτσα

Πληρ/ρίες  : Μπαντή Όλγα

Τηλέφωνο: 24410 79370

Fax            : 24410 71611

Email        : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       

 

 

Θέμα: «Βιωματικές Δραστηριότητες από το ΕΚΦΕ Καρδίτσας»

 

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) Καρδίτσας έχει εκπονήσει ένα σύνολο βιωματικών δραστηριοτήτων που αφορούν τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών στο Δημοτικό Σχολείο και βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να τις παρουσιάσει.

Το σύνολο αυτό έχει τον τίτλο: «Η Μαγεία των Φυσικών Επιστημών» και αποτελείται από πειράματα, παιχνίδια και ασκήσεις δεξιότητας των μαθητών.

Σκοπός των βιωματικών δραστηριοτήτων είναι να κινήσει το ενδιαφέρον των μαθητών για τις Φυσικές Επιστήμες, να τους κάνει να ασχοληθούν με αυτές από μια διαφορετική σκοπιά, να κινητοποιήσει τη φαντασία τους και να φανερώσει ότι οι Φυσικές Επιστήμες βρίσκονται στην  καθημερινότητά μας και όχι σε εργαστήρια με περίεργα και παράξενα επιστημονικά όργανα, που μόνο οι ειδικοί επιστήμονες μπορούν να τα χειρίζονται.

Σχεδόν όλες οι δραστηριότητες γίνονται με απλά μέσα και υλικά της καθημερινότητας των μαθητών και μπορούν να επαναληφθούν με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι από τα ίδια τα παιδιά ή στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς.

Ο τρόπος παρουσίασης είναι δυναμικός ? διαδραστικός. Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά, είτε πειραματιζόμενοι είτε λεκτικά. Όλα τα «μαγικά» που γίνονται μπροστά στα μάτια τους εξηγούνται με τους νόμους των φυσικών επιστημών και στο τέλος φεύγει η «μαγεία» και μένει η επιστήμη.

«Ο Κεραυνός στο Χέρι σας» , «Το φελιζόλ που χορεύει» , «Το μπαλάκι που τραγουδάει» «Το μπαλόνι που φουσκώνει μόνο του» , «Το νερό που βράζει και είναι κρύο»,  «Πόσο ζυγίζει ο αέρας μιας μπάλας μπάσκετ;» , «Το φως που χύνεται στο ποτήρι» , «Το μαγνητικό τρένο» , « Το μπαλάκι που πετάει» , «Το μαγνητικό φρένο» και πολλά άλλα που ακούγονται παράξενα και περίεργα, είναι κάποιες από τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς μας, αρκεί να σκεφθούμε λίγο βαθύτερα και να αξιοποιήσουμε τους φυσικούς νόμους.

Η διάρκεια των δραστηριοτήτων είναι περίπου δύο διδακτικές ώρες, και μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε στην αίθουσα διδασκαλίας, είτε στο εργαστήριο φυσικών επιστημών, είτε σε αίθουσα τελετών, ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών.

Σημ.: Οι δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν και θεματικά, δηλαδή: «Η Μαγεία της Ενέργειας» , « Η Μαγεία του Ηλεκτρισμού» , « Η Μαγεία της Θερμότητας» κ.λ.π.

Όποιο σχολείο επιθυμεί να συνεργαστεί να έρθει σε επαφή μαζί μας.

ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Ιωάννης Ντελής

Δάσκαλος ? Φυσικός

Συνεργάτης του ΕΚΦΕ Καρδίτσας

Τηλ.: 2441079170,1 fax: 2441079172

Email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ιστοσελίδα: ekfe.kar.sch.gr

                                                                                  Η Διευθύντρια  Π.Ε. Καρδίτσας

                                                                                                                                                                     Μητσιάδη Ευθυμία