Προσδιορισμός της ολικής σκληρότητας του νερού

ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΛΙΚΗΣ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ στη Χημεία Β? Τάξης

 

ΓΕΝΙΚΑ: Το σκληρό νερό περιέχει μεγάλες ποσότητες αλάτων του ασβεστίου και του μαγνησίου. Όταν η περιεκτικότητα του νερού σε άλατα του ασβεστίου και του μαγνησίου ξεπερνά τα 500mg/L , τότε το νερό θεωρείται ακατάλληλο για χρήση. Γιατί αν πίνουμε νερό με πολλά άλατα κινδυνεύουμε από διαταραχές στο στομάχι, τα νεφρά. Ακόμη με το σκληρό νερό δεν κάνουμε καλό πλύσιμο.

Η σκληρότητα του νερού εκφράζεται διεθνώς σε γερμανικούς βαθμούς (d0). (1 d0 εκφράζει 10mg CaO/L H2O).

Το νερό θεωρείται κατάλληλο για χρήση όταν η σκληρότητά του κυμαίνεται

από 10 d0 - 30 d0 .

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μετρήσουμε τη σκληρότητα του νερού.

Θα προτείνουμε μία μέθοδο απλή και οικονομική, χρησιμοποιώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ τα όργανα και υλικά που διαθέτουν τα σχολικά εργαστήρια (ΣΕΦΕ) των Γυμνασίων και Ενιαίων Λυκείων.

 

Όργανα και υλικά

1. Κωνική φιάλη

2. Προχοίδα

3. Ογκομετρικός κύλινδρος των 10ml ή των 25ml

4. Ποτήρι ζέσεως

5. Διάλυμα EDTA.2H2O 0,01M (3,7g/L νερού).

6. Διάλυμα πυκνής αμμωνίας το οποίο αραιώνουμε με απιονισμένο νερό σε αναλογία 1:1.

7. Δείκτης Buffer-tablets

8. Σταγονομετρικά φιαλίδια για τη φύλαξη των διαλυμάτων 5 και 6

9. Αυτοκόλλητες ετικέτες

 

Πορεία εργασίας

Δειγματοληψία του νερού: Ύστερα από πεντάλεπτη περίπου χρήση της βρύσης του μπάνιου για να πλυθούμε , βάζουμε κάτω από τη βρύση ένα καθαρό πλαστικό μπουκάλι του νερού ,το γεμίζουμε και το μεταφέρουμε στο σχολικό εργαστήριο.

Προσδιορισμός της σκληρότητας του νερού

1. 10ml από το δείγμα του νερού εισάγουμε στην κωνική φιάλη και το αραιώνουμε με 10ml περίπου απιονισμένο νερό .

2. Προσθέτουμε 1 δισκίο Buffer και το διαλύουμε πλήρως. Τότε το νερό χρωματίζεται κίτρινο ?καφέ.

3. Προσθέτουμε στη συνέχεια 1ml αμμωνίας και το διάλυμα χρωματίζεται κόκκινο (ρΗ= 10).

4. Ογκομετρούμε με EDTA 0,01M μέχρι να αλλάξει το χρώμα από κόκκινο σε πράσινο.

 

Η ογκομέτρηση γίνεται ως εξής:

  1. Γεμίζουμε την προχοίδα με διάλυμα EDTA πάνω από τη χαραγή 0.
  2. Τοποθετούμε κάτω από την προχοίδα ένα μικρό ποτήρι ζέσεως.
  3. Ανοίγουμε τη στρόφιγγα και κατεβάζουμε τη στάθμη του EDTA μέχρι τη χαραγή 0.
  4. Απομακρύνουμε το ποτήρι ζέσεως και στη θέση του τοποθετούμε την κωνική φιάλη με το μείγμα του νερού.
  5. Ανοίγουμε λίγο τη στρόφιγγα της προχοίδας ,αφήνοντας το διάλυμα του EDTA να τρέχει στην κωνική φιάλη σταγόνα-σταγόνα. Μετά από κάθε σταγόνα που πέφτει ανακατεύουμε το μίγμα του νερού.
  6. Η ογκομέτρηση σταματά όταν το μίγμα πάρει πράσινο χρώμα.
  7. Σημειώνουμε στο τετράδιό μας την ποσότητα του EDTA που καταναλώσαμε.

 

Υπολογισμοί

Από τη γραφική παράσταση που σας έχει μοιράσει ο καθηγητής σας θα υπολογίσετε τη σκληρότητα του νερού. Αν πχ καταναλώθηκαν 2,3ml EDTA , τότε με βάση τη γραφική παράσταση η τιμή της σκληρότητας του νερού είναι 12,9 d0.

 

 


 

Ε.Κ.Φ.Ε. Καρδίτσας Σερ. Μπίτσιος τηλ. 2441 079 170 - 1 fax: 2441 079 172 e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. website: http://ekfe.kar.sch.gr

Το υλικό της σελίδας σε αρχεία για αποθήκευση: 1. Οδηγός ΕΚΦΕ (doc)

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα172
Χθές343
Αυτή την εβδομάδα1334
Αυτό το μήνα2399
Συνολικά521230

5
Online Επισκέπτες

Σάββατο, 16 Οκτώβριος 2021