Τεχνολογία 3D εκτύπωσης στην εκπαίδευση. Οφέλη, βιώσιμη ανάπτυξη με χρήση της τεχνολογίας 3D printing και δυνατότητες

Τεχνολογία 3D εκτύπωσης στην εκπαίδευση. Οφέλη, βιωσιμότητα ανάπτυξη με χρήση της τεχνολογίας 3D printing και δυνατότητες

 

 

Το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε), σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, την Διεύθυνση της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καρδίτσας, το τμήμα Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΚΠΕ Μουζακίου διοργάνωσε την 15η Μαΐου 2019, στα πλαίσια της 12ης ετήσιας εκδήλωσης των Φυσικών Επιστημών, δίωρο εργαστήριο με θέμα :

"Τεχνολογία 3D εκτύπωσης στην εκπαίδευση. Οφέλη,  βιώσιμη ανάπτυξη με χρήση της τεχνολογίας 3D printing και δυνατότητες"

Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε  στο χώρο του εργαστηρίου ταχείας προτυποποίησης του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας ξύλου και επίπλου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η συμμετοχή ξεπέρασε τον προβλεπόμενο αριθμό και αυτό δείχνει την μεγάλο ενδιαφέρον για την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Την πρώτη ώρα οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να λύσουν τις απορίες τους για τις τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης και  ενημερώθηκαν από τον Βιομηχανικό Σχεδιαστή και  μέλος του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και επίπλου Αθανασίου Μακρή για :

1. Σύγχρονες τεχνολογίες 3D εκτύπωσης

2. Κόστος και οικονομικά οφέλη από την τρισδιάστατη εκτύπωση

3. Αξιοποίηση του 3D εκτυπωτή στο Σχολείο

4. Προγράμματα, διαδικασίες και τρόποι εκτύπωσης

5. Επίδειξη εκτύπωσης τρισδιάστατου αντικειμένου

Την δεύτερη ώρα οι εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το εργαστήριο  ταχείας προτυποποίησης και είδαν σε πραγματικό χρόνο την λειτουργία τους. Επίσης έγινε επίδειξη των λογισμικών που δημιουργούν 3D αντικείμενα και έλυσαν τις απορίες τους σε πάρα πολλά σχετικά θέματα.

 

Στο τέλος βγήκε αβίαστα το συμπέρασμα ότι η συγκεκριμένη τεχνολογία έχει πολλά οφέλη στην εκπαίδευση τόσο από πλευράς αύξησης γνώσεων στον προγραμματισμό-σχεδιασμό, όσο και στην κατασκευή χρήσιμων βοηθητικών αντικειμένων στην κατανόηση των μαθημάτων αλλά και στη λειτουργία του σχολείου.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

 

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα120
Χθές244
Αυτή την εβδομάδα1140
Αυτό το μήνα2012
Συνολικά681119

3
Online Επισκέπτες

Παρασκευή, 09 Ιούνιος 2023