Φτιάξτε τη δική σας οδοντόκρεμα

Κατεβάστε την άσκηση σε .pdf αρχείο εμπλουτισμένη και με φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ

 

- 7ηεργαστηριακή άσκηση: Παρασκευή μειγμάτων - διαλυμάτων

Α΄ Πρόταση: Οι μαθητές να παρασκευάσουν με ανάμειξη απλών υλικών ένα προϊόν που καταναλώνουν (για παράδειγμα: Οδοντόπαστα http://www.chemistry-is.eu/ επιλογή Chemistry at home, επιλογή Cleaning products at home, επιλογή Activities Step 1)

Β΄ Πρόταση: Οι μαθητές να παρασκευάσουν διαλύματα σε περιβάλλον εικονικού εργαστηρίου, στο σχολικό εργαστήριο Η/Υ. Προτείνονται:

«Παρασκευή διαλύματος ζάχαρης» http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-1451,

«Παρασκευή διαλυμάτων με περιεκτικότητα % w/w» http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-7517, «Παρασκευή διαλυμάτων με περιεκτικότητα % v/v» http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-7516

[ημερήσια & εσπερινά: 11η ώρα ? Δεκέμβριος]

 

Περιγραφή και σκοπός της δραστηριότητας
Σε αυτή τη δραστηριότητα παρουσιάζεται μια μέθοδος κατασκευής οδοντόκρεμας, χρησιμοποιώντας υλικά που έχουμε στο σπίτι ή ότι μπορούμε εύκολα να βρούμε σε ένα τοπικό μπακάλικο. Στο τέλος αυτής της δραστηριότητας θα συγκρίνουμε την καθαριστική δράση της σπιτικής οδοντόκρεμάς μας με την εμπορική οδοντόκρεμα. Ο σκοπός αυτής της δραστηριότητας είναι να κατανοήσουμε ότι μπορούμε εύκολα να προετοιμάσουμε, με υλικά που έχουμε στο σπίτι, ένα προϊόν παρόμοιο με ένα εμπορικό προϊόν, το οποίο είναι βιομηχανικά προετοιμασμένο. Τότε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η καθαριστική δράση του σπιτικού προϊόντος δε διαφέρει σημαντικά από ένα από τα εμπορικά.

Όργανα

1 πλαστικό κύπελλο
1 ποτήρι
1 κύπελλο μέτρησης
1 κουταλάκι
1 σταγονόμετρο
χαρτοπετσέτες
1 μαύρο μαρκαδόρο
1 οδοντόβουρτσα

Ουσίες ? Υλικά

1 αυγό (λευκό)
νερό
ξύδι
μαγειρική σόδα
αλάτι
γλυκερίνη
εμπορική οδοντόκρεμα
υπεροξείδιο του υδρογόνου 3%
χρωστικές τροφίμων (ή καφές ή τσάι ή χυμός)
Αρωματικά έλαια (έλαιο μέντας, λάδι δέντρου τσαγιού ή λάδι κανέλας)

Διαδικασία
A. Προετοιμασία του αυγού
-   Ρίχνουμε μισό φλιτζάνι βραστό νερό σε ένα ποτήρι και προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι και 20 σταγόνες χρωστικές τροφίμων (μπλε συνιστάται).

-   Βράζουμε ένα αυγό (καλά βρασμένο) και το βυθίζουμε στο διάλυμα χρωστικών τροφίμων μέχρι να βαφεί με χρώμα (περίπου 10 λεπτά).
-   Αφαιρούμε το αυγό από το διάλυμα χρωματισμού και το τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να στεγνώσει.

-   Τοποθετούμε το στεγνό αυγό σε ένα ψυγείο για όσο χρόνο παρασκευάζεται η οδοντόκρεμα.
Β. Κάνοντας την οδοντόκρεμα

-   Βάζουμε σε ένα πλαστικό κύπελλο 2 κουταλάκια του γλυκού μαγειρική σόδα και ? κουταλιού του γλυκού μαγειρικό αλάτι και ανακατεύουμε καλά.
-   Προσθέτουμε ? του κουταλιού γλυκερίνη, ½ του κουταλιού υπεροξείδιο του υδρογόνου και 3 σταγόνες αρωματικά έλαια για μια ευχάριστη γεύση, στο μίγμα άλατος-σόδα. Ανακατεύουμε καλά. Το μίγμα θα είναι παχύ.
-   Προσθέτουμε νερό με σταγονόμετρο στο μίγμα υπό ανάδευση. Σταματάμε την προσθήκη νερού, όταν το μίγμα έχει περίπου την ίδια υφή και συνοχή όπως οι εμπορικές οδοντόκρεμες.

Γ. Δοκιμή της οδοντόκρεμας (Να είστε προσεκτικοί. Μην καταπίνετε τη σπιτική οδοντόκρεμα)
-   Βουλιάζουμε το χρωματιστό αυγό σε καθαρό νερό και το τρίβουμε με μια οδοντόβουρτσα. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα παραμένει.
-   Με ένα μαύρο μαρκαδόρο, θα σχεδιάσουμε μια γραμμή στο κέλυφος του αυγού, χωρίζοντας την επιφάνειά του στο μισό. Σημειώνουμε μία πλευρά Σ, για τη σπιτική οδοντόκρεμα και την άλλη πλευρά Ε, για την εμπορική οδοντόκρεμα.

-   Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα εμπορικής οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίζουμε την πλευρά Ε του βαμμένου αυγού. Δέκα κινήσεις μπροστά- πίσω θα πρέπει να είναι αρκετές. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα έχει αφαιρεθεί.
-   Καθαρίζουμε το αυγό και την οδοντόβουρτσα με καθαρό νερό.

-   Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα σπιτικής οδοντόκρεμας στην οδοντόβουρτσα και βουρτσίζουμε την πλευρά Σ του βαμμένου αυγού. Δέκα κινήσεις μπροστά- πίσω θα πρέπει να είναι αρκετές. Θα παρατηρήσουμε ότι το χρώμα έχει αφαιρεθεί.    

-   Τοποθετούμε μια μικρή ποσότητα κάθε οδοντόκρεμας ανάμεσα στα δάχτυλά σας, προκειμένου να συγκρίνουμε την υφή (τριβή) της σπιτικής και εμπορικής οδοντόκρεμας.

~~~~ Μετρητής Επισκέψεων ~~~~
Σήμερα32
Χθές218
Αυτή την εβδομάδα457
Αυτό το μήνα4944
Συνολικά662932

2
Online Επισκέπτες

Τετάρτη, 22 Μάρτιος 2023